preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljubešćica

 > Naslovnica
Vijesti

Na projekciji filma "Ovisnik o internetu"

Autor: Ivana Nogić, 19. 11. 2018.

     Učenici  7., 8.a i 8.b razreda u pratnji svojih razrednika te učiteljica hrvatskog jezika pohitali su 16. studenoga 2018. godine u Kulturni centar „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu kako bi u okviru filmskog programa Sedmi kontinent pogledali dokumentarni film „Ovisnik o internetu“ te sudjelovali u prigodnoj radionici.

     Filmski program Sedmi kontinent namijenjen je djeci predškolske i školske dobi  i dobio je ime prema igranom filmu „Sedmi kontinent“ jedinog hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića.  Cilj programa je razvijati filmsku pismenost kod djece, a želja Udruge približiti filmsku umjetnost djeci iz cijele Hrvatske, posebice djeci iz manjih sredina kojoj ovakvi sadržaji nisu lako dostupni. Obrazovni karakter programa sastoji se od provođenja filmskih analiza i razgovora prije i nakon projekcije filmova, koristeći posebno kreirane obrazovne materijale uz svaki filmski naslov te razgovorima sa stručnim suradnicima iz svijeta filma.

     U sklopu filmskog programa Sedmi kontinent u KC „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu naša se škola, osim filma „Ovisnik o internetu“, odlučila i za projekcije:

- igranog filma „Kauwboy“ (za 5. i 6. razred),

- filmskog klasika „Crveni balon“ (1. i 2. razred) te

- igranog filma „Djeca raja“ (za 3. i 4. razred).

     Dokumentarni film „Ovisnik o internetu“ („Web Junkie“), redateljica Shosh Shlam i Hillae Medalia, prikazuje jedan od 400 centara za rehabilitaciju, onaj u predgrađu Pekinga i razotkriva metode liječenja poremećaja, ali i temeljne probleme vezane uz ovisnost o internetu. Godine 2008. ovisnost o internetu u Kini je proglašena najvećom prijetnjom tinejdžerskoj generaciji, a kao ovisnik definirana je svaka osoba koja internet koristi više od šest sati dnevno, a da ga pritom ne koristi u obrazovne ili poslovne svrhe.

     „Web Junkie“ je emocionalno putovanje koje ispituje rezultate ovisnosti o internetu i njegove učinke na obitelji i međuljudske odnose, dok istražuje kulturne i emocionalne učinke ovakvog liječenja. Nameće se pitanje, mogu li se povlačiti paralele između kineskih dječaka i naših sugrađana (ili nas samih), koji više puta dnevno provjeravaju e-mail, aktivnosti na društvenim mrežama, ili pak u svakom slobodnom trenutku surfaju na svojim pametnim telefonima? 

     Nakon projekcije uslijedio je razgovor s mladim hrvatskim redateljem Igorom Bezinovićem koji je u razgovoru s moderatoricom pojasnio što je to dokumentarni film, kako nastaje, koji izazovi prate nastajanja takvog jednog filma te kakva su njegova pozitivna i negativna iskustva. Naravno, tema razgovora bio je i sam film „Ovisnik o internetu“, a učenici su imali mogućnost postavljanja pitanja te aktivnog sudjelovanja u razgovoru o jednom od najvećih problema modernog društva. Analiza filma nastavit će se i u školi, posebno na Satu razrednika te u sklopu nastave Hrvatskoga jezika.




ONline nastava
e-Dnevnik

Individualni razgovori

  Školska godina 2019./20.

CARNET WEBMAIL

natjecanja

Donacije

Predavanja

 

Tražilica
Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Kalendar za šk. g. 2020./21.
SOS 112

Arhiva vijesti
CMS za škole logo
Osnovna škola Ljubešćica / Zagrebačka 22, HR-42222 Ljubeščica / os-ljubescica.skole.hr / ured@os-ljubescica.skole.hr
preskoči na navigaciju