preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljubešćica

 > Naslovnica
Vijesti

Na Terenskoj nastavi u Zagrebu

Autor: Ivana Nogić, 14. 4. 2019.

     Svi učenici viših razreda naše škole, njihovi  razrednici, predmetni učitelji te knjižničarka uputili su se 10. travnja 2019. godine u Zagreb kako bi u sklopu planirane terenske nastave u Dječjem kazalištu Dubrava pogledali predstavu „Poljubit ću je uskoro, možda“, sudjelovali u tribini „O prihvaćanju različitosti“ te obišli Muzejsko-memorijalni centar „Dražen Petrović“, Tehnički muzej i Hrvatski prirodoslovni muzej. Brojne zadatke uspješno su odradili, a učenje je bilo puno zanimljivije nego u učionici.

     Polazak ispred škole bio je u 8.15, a prva stanica „Dječje kazalište Dubrava“ gdje su uživali u odličnoj predstavi „Poljubit ću je uskoro, možda“, nastaloj prema istoimenom lektirnom djelu autora Šime Storića. Predstava dočarava vrijeme generacije Alana Forda kada je, jednako kao i danas, bilo vrlo teško biti drugačiji, pogotovo u pubertetu, kada ne želiš biti drugačiji! Glavni lik je debeljuškasti dječak Filip koji je stigao na ljetovanje kod bake na more. Baka peče najfinije fritule na svijetu čemu je teško odoljeti. Svjestan svoga izgleda, teško se uklapa u novo društvo koje mu se izruguje zbog debljine i povučenosti, no sve se mijenja kada Filip upoznaje bolesnu djevojčicu Liviju koja ga odmah prihvaća jer ga u potpunosti razumije. Stvarno vrijeme pisanja ove priče, kao i osjećaji te odnosi, bezvremeni su i negdje se događaju baš sada…

     Po završetku predstave učenici su ostali sjediti u gledalištu jer uslijedila je tribina „O prihvaćanju i uvažavanju različitosti“. Tribinu je vodila Cvita Paustović, voditeljica mlađih grupa Dramskog studija – scenski pokret u Dječjem kazalištu Dubrava. Na samom početku učenici su ponovno pljeskom dozvali glumce s kojima su razgovarali o njihovim ulogama, o samoj predstavi te o glumačkom poslu općenito. Glavna tema tribine bila je međusobno prihvaćanje i uvažavanje te kako biti tolerantan prema svima koji se, iz bilo kojeg razloga, izdvajaju od većine. Tribina je bila interaktivna tako da su učenici kroz rad u skupinama mogli iznijeti svoje stavove, mišljena i iskustva o prihvatljivim i neprihvatljivim oblicima ponašanja.

     Nakon kazališta učenike je čekalo učenje u muzejima. Peti i šesti razred uputio se u Muzejsko-memorijalni centar „Dražen Petrović“. Posjet ovom centru bio je vrlo poučan i emotivan jer su učenici saznali mnoge detalje o liku i djelu tragično preminule legende hrvatskoga sporta - Draženu Petroviću. Imali su jedinstvenu priliku na jednom mjestu vidjeti njegove medalje, trofeje, dresove, predmete iz svakodnevnog života i školovanja. Neke pojedinosti iz Draženova života ispričala je i njegova majka, gospođa Biserka Petrović, čije su riječi bile vrlo dirljive. Učenicima je savjetovala da uvijek nastoje dati svoj maksimum, u svemu što rade, baš kao što je to svakodnevno činio Dražen Petrović – čovjek i sportaš izuzetne vrijednosti. Muzej je nagradio sve učenike prigodnim posterima te dvjema košarkaškim loptama, na čemu im najljepše zahvaljujemo.

     Učenici 7. razreda krenuli su u  „Tehnički muzej“ gdje su uz stručno vodstvo obišli: Odjel transformacije energije, maketu rudnika, tj. Odjel geologije, rudarstva i nafte te Odjel velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike. Najviše su naučili upravo na odjelu jednog od najvećih hrvatskih izumitelja, Nikole Tesle, gdje su, na zoran način uz brojne pokuse, dobili puno informacija o energiji, o životu, radu i izumima Nikole Tesle. Obilazak su završili na Odjelu prometnih sredstava gdje su mogli obići različita prometna sredstva, iz različitih razdoblja, od padobrana Fausta Vrančića do prototipa električnog automobila.

     Osmaši su prošetali parkom Zrinjevac, Trgom Europe, Trgom bana Josipa Jelačića te Gornjim gradom kako bi stigli do Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Uz stručno vodstvo obišli su zanimljiv Geološko-paleontološki odjel gdje su ih zainteresirali ostaci mamuta iz Slavonije, trag dinosaura iz Istre, fosilni gušter iz Dalmacije, amoniti Dalmatinske zagore, fosilno bilje iz cijele Hrvatske, kukci iz Hrvatskoga zagorja, „Zagrebački kit“ i brojni drugi izlošci iz bogate zbirke koja čuva nevjerojatne priče. Obišli su i Mineraloško-petrografski odjel koji raspolaže rijetkim primjercima minerala i stijena raspoređenih u 17 zbirki. Učenike je posebno zadivila Zbirka dragog kamenja koja sadrži ukupno 135 primjeraka dragog kamenja i objedinjuje sve značajnije predstavnike mineralnih vrsta iz različitih svjetskih nalazišta. Među njima najcjenjeniji su dijamant, korund s varijetetima rubinom i safirom, beril s varijetetima smaragd i akvamarin te brojni dr.

     Na povratku kućama neizostavna stanica bio je McDonald's na Žitnjaku, a nakon okrjepe nastavili put prema školi, kamo su prepuni dojmova i lijepih iskustava stigli oko 17 sati.
ONline nastava
e-Dnevnik

Individualni razgovori

  Školska godina 2019./20.

CARNET WEBMAIL

natjecanja

Donacije

Predavanja

 

Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Kalendar za šk. g. 2020./21.
SOS 112

Arhiva vijesti
CMS za škole logo
Osnovna škola Ljubešćica / Zagrebačka 22, HR-42222 Ljubeščica / os-ljubescica.skole.hr / ured@os-ljubescica.skole.hr
preskoči na navigaciju