preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljubešćica

 > Naslovnica
Vijesti

Proljetno putovanje Hrvatskim zagorjem

Autor: Ivana Nogić, 9. 5. 2019.

     Svanulo je mirisno proljetno jutro, odličan dan za cjelodnevnu terensku nastavu po Hrvatskom zagorju, na koju su se uputili svi učenici od 5. do 8. razreda, njihovi razrednici te neki predmetni učitelji. Za naše osmaše bilo je to posebno jutro zato jer je davalo do znanja da je to njihova zadnja zajednička pustolovina. Svi su s nestrpljenjem iščekivali polazak: 3, 2, 1, kreni!

     Nakon duge vožnje vijugavim cestama Hrvatskog zagorja, stigli su u crkvu sv. Lucije u Lepoglavi. Tamo ih je dočekao svećenik koji je ispričao zanimljivu priču o crkvi. Gradnja crkve započela je 1400. godine dolaskom pavlina u Lepoglavu, a posvećena je 1415. godine. Crkva i samostan stradali su 1481. godine u prodoru Turaka, a ponovnu obnovu crkve pomaže hrvatski ban Ivaniš Korvin koji je sahranjen ispod glavnog oltara 1504. godine. Crkva je barokno-gotička građevina. Unutrašnjost je bogata baroknim namještajem, drvorezbarijom, baroknim oltarima i freskama Ivana Krstitelja Rangera. Nakon ukinuća reda pavlina 1786. godine, crkva postaje župna pa na njoj nije bilo većih građevinskih zahvata, a dio umjetnina prenesen je u Beč, Budimpeštu, Varaždin i Zagreb. Crkva je teško oštećena u potresu 1880. godine, a u Drugom svjetskom ratu, 1943. godine, zaprijetio joj je požar. U oba slučaja crkva je spašena zahvaljujući svećeniku Ferdinandu Krčmaru. Crkva je gotovo 30 godina bila zatvorena, ali osamostaljenjem Hrvatske započeli su opsežni i temeljiti radovi na sanaciji. Od 1990. godine crkva je ponovno otvorena za vjernike. Nakon razgleda predivne gotičke crkve krenuli su dalje zelenim brežuljcima Hrvatskoga zagorja.

     Druga destinacija bio im je Veliki Tabor. Veliki Tabor je utvrda na sjeverozapadu Hrvatske, u blizini mjesta Desinića u Hrvatskom zagorju, na nadmorskoj visini od 334 metra. Iako je promijenio mnogo slavnih gospodara, najviše se povezuje uz zanimljivu legendu o Veroniki  Desinićkoj. Prema legendi, nekada davno vladao je moćni ban i grof Herman II. Celjski. Njegov mlađi sin Fridrik, jašući očevim posjedima, zagledao se u zlatokosu djevojku Veroniku. Između Veronike i Fridrika dogodila se ljubav koja nije bila po volji grofu Hermanu II. Unatoč tome, Fridrik i Veronika pobjegli su u grad Fridrihštajn gdje su se potajno vjenčali. Grof je saznao za vjenčanje te je poslao vojsku da ih uhvate. Fridrik je uspio spasiti Veroniku iz grada te je ona pobjegla do sela Sveta Margita, a njega su očevi vojnici uhvatili i zatvorili u Celjsku kulu, usku građevinu  visoku 23 metra, gdje je bio zatočen  četiri godine. Nakon nekog vremena Hermanovi vojnici pronašli su Veroniku i zatvorili je u Veliki Tabor. Herman je Veroniku optužio da je copernica koja je zavela njegova sina, organizirano je suđenje koje je trajalo puna dva dana. Unatoč presudi sudaca, grof Herman izdao je nalog za ubojstvo Veronike. U dvorištu Velikog Tabora postavili su drvenu posudu punu vode i u njoj su utopili Veroniku. Njeno mrtvo tijelo uzidali su u zid koji spaja peterokutnu kulu s ulazom u dvorac. Čak se i danas, uz zavijanje vjetra u dugim zimskim noćima, u Velikom Taboru čuju jecaji nesretne Veronike.

     Nakon predivnog i poučnog obilaska Velikog Tabora učenici su se zaputili u Park znanosti u Oroslavju gdje su uz razne zabavne pokuse saznali nešto novo iz fizike, ali i ostalih znanosti. Upravo s tim ciljem je Park i napravljen, da bi se ljudima različitih dobnih skupina znanost prikazala na zabavan način. Najviše zanimanja učenika privukli su diskovi inercije, glazbena ograda te labirint ogledala.

     Nakon doze znanosti slijedilo je još malo povijesti i umjetnosti jer čekao ih je još Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici. Muzej je osnovan povodom obilježavanja 400.-te godišnjice velike Seljačke bune iz 1573. godine. Smješten je u baroknom dvorcu obitelji Oršić iz 18. stoljeća.  U dvorcu je sačuvana kapela s freskama i oslikanim baroknim oltarom s prizorima iz života svetog Franje Ksaverskog. Uokolo dvorca oblikovan je dekorativni vrt u kojem je smješten spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu. Muzej prikuplja građu vezanu za Seljačku bunu, život plemića i seljaka toga vremena te predmete iz kulturne, povijesne i umjetničke baštine Hrvatskoga zagorja.

     Uz puno zabave i novih saznanja iz područja, povijesti, umjetnosti te znanosti završilo je predivno proljetno putovanje Hrvatskim zagorjem.

                          Novinarska grupa: Antonija Sakač, 8.a r.

 
ONline nastava
e-Dnevnik

Individualni razgovori

  Školska godina 2019./20.

CARNET WEBMAIL

natjecanja

Donacije

Predavanja

 

Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Kalendar za šk. g. 2020./21.
SOS 112

Arhiva vijesti
CMS za škole logo
Osnovna škola Ljubešćica / Zagrebačka 22, HR-42222 Ljubeščica / os-ljubescica.skole.hr / ured@os-ljubescica.skole.hr
preskoči na navigaciju