preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljubešćica

 > Naslovnica
Vijesti

Spašeni od požara!

Autor: Ivica Rojc, 6. 11. 2014.

U našoj školi 5. studenoga 2014. godine uspješno je provedena vježba evakuacije u slučaju požara. Bila je to prigoda da svi učenici i djelatnici škole uvježbaju kako treba postupiti u slučaju požara, tj. da na praktičan način utvrde provedbu Plana evakuacije te da što prije napuste prostor zahvaćen požarom.

     Pretpostavke po kojima se vježba odvijala bile su: u knjižnici je ostao uključen električni uređaj. Na istom je došlo do kratkog spoja i uređaj se zapalio. Vatra je zahvatila stol i policu za knjige kraj kojih je stajao, a potom se proširila i na ostale dijelove inventara knjižnice. Dim požara prva je primijetila knjižničarka, koja je dozvala ravnatelja, a on je odmah zapovjedio da se alarmiraju učenici, učitelji i osoblje škole i da se pristupi evakuaciji zgrade, sukladno Planu evakuacije. Odmah potom telefonom obavješćuje Županijski centar 112 o događaju, koji obavijest prenosi Operativnom centru Varaždin, Hitnoj medicinskoj službi i Policijskoj postaji Novi Marof. Operativni centar Varaždin alarmira DVD Ljubešćica. Obzirom da je nekoliko učenika ostalo u zgradi, potrebno ih je spasiti, a povrijeđenim učenicima pružiti prvu pomoć i medicinski ih zbrinuti.

     Vježba je uspješno provedena jer je požar u zgradi ubrzo ugašen. Organizator vježbe bio je Stožer zaštite i spašavanja Općine Ljubešćica, a sudjelovali su: DVD Ljubešćica, pripadnici Crvenog križa, HGSS-a, PP Novi Marof i ekipe hitne medicinske službe. Članovi Društva Crvenog križa na učenicima su zorno predočili ozljede i demonstrirali zbrinjavanje povrijeđenih osoba.

     U nastavku vježbe, nakon kraćeg teorijskog dijela, demonstriran je rad s aparatima za početno gašenje pa su djelatnici škole imali priliku iskazati svoju spretnost i brzinu u gašenju požara. Ipak, glavna 'zvijezda' vježbe bio je potražni pas Baltazar iz HGSS-a Stanica Varaždin koji je uspješno i u najkraćem mogućem roku demonstrirao potragu za nestalom osobom.

     Pokazna vježba potvrdila je osposobljenost i spremnost kako žurnih službi tako i učenika i djelatnika Škole, što je u nepredviđenim i potencijalno opasnim situacijama, u većini slučajeva, odlučujući faktor. 

(Sve fotografija pogledajte u foto-galeriji.)
ONline nastava
e-Dnevnik

Individualni razgovori

  Školska godina 2019./20.

CARNET WEBMAIL

natjecanja

Donacije

Predavanja

 

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Kalendar za šk. g. 2020./21.
SOS 112

Arhiva vijesti
CMS za škole logo
Osnovna škola Ljubešćica / Zagrebačka 22, HR-42222 Ljubeščica / os-ljubescica.skole.hr / ured@os-ljubescica.skole.hr
preskoči na navigaciju