preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljubešćica

 > Naslovnica
Vijesti

Zapaženi na Županijskoj smotri „Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje“

Autor: Ivana Nogić, 24. 10. 2016.

     Na Županijskoj smotri „Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje“, održanoj 15. listopada 2016. godine u Varaždinu, naša je škola imala vrlo zapaženo predstavljanje uz temu „Naše zlatno zrno – nekad i danas“. Naglasak je bio na starinskim i današnjim proizvodima od kukuruznog brašna te predstavljanju starih zanata izrade cvijeća i ostalih ukrasa od kukuruzovine.  

     Štand su osmislile i uredile učiteljice: Mateja Ratković, Ivana Nogić i Kristina Vitez-Ojurović koje su, uz ravnatelja Ivicu Rojca i predstavnike Vijeća roditelja - Danijelu Barjaktarević i Draženka Dvorskog, te naše učenice - Doru Štriga, Mateju Sakač i Karlu Novosel, uspjele vrlo uspješno predstaviti našu školu i običaje našega kraja. Naš štand obišli su brojni posjetitelji koji su se rado zasladili domaćim kolačima.

     Prije samog otvorenja Smotre služila se sveta misa zahvalnica u katedrali Uznesenja Blažene  Djevice Marije u Varaždinu, nakon koje su učenici iz 35 osnovnih i srednjih škola naše županije na prigodnim štandovima izložili i predstavili Prosudbenom povjerenstvu sve što su izložili. Naše učenice Mateja i Dora prezentirale su Povjerenstvu da smo temu „Naše zlatno zrno – nekad i danas“ odabrali zato što smatramo da kukuruz može ponosno nositi titulu Zlatnog zrna ne samo po boji, već i po svojim hranjivim svojstvima.

 

     Učenice su ispričale kako je naš kraj oduvijek bio poznat po uzgoju kukuruza pa je tako i naša školska zadruga još do prije desetak godina uzgajala kukuruz, a učenici su u školi brali kukuruz. Naravno, naši djedovi i bake uzgajali su kukuruz isključivo na ekološki način, što znači bez korištenja bilo kakvih kemikalija i umjetnih gnojiva, stoga ovom temom želimo potaknuti i ostale da proizvode u skladu s prirodom. Naglasile su da se danas kukuruz koristi većinom kao stočna hrana, a malim dijelom u prehrani ljudi, ali nema razloga da ne jedemo kukuruz jer to je vrijedna i hranjiva namirnica. Možda nismo svjesni, ali kada jedemo kukuruz ili proizvode od kukuruznog brašna, čuvamo naše zdravlje jer nas kukuruz štiti od virusa i brojnih drugih bolesti. Naše su bake znale cijeniti kukuruz pa su od njega pripremale brojna slana i slatka jela. Isto tako, poznati lijek još od naših baka je topli oblog od kukuruznog brašna koji se stavlja na bolno mjesto kao pomoć kod upale ili ako se stavlja na prsa, služi kao lijek protiv bronhitisa i upale pluća.

      Učenice su još istaknule da su naši stari svako jutro jeli kuruzne žgance z mlekom i kuruzni kruh, dok se danas za doručak jedu kukuruzne pahuljice, a navečer grickaju kokice. Potom su predstavile proizvode na štandu koje su nekada naše bake najčešće pekle od kukuruznog brašna: kuruzni kruh, zlevku (slanu, slatku), kuruzne klipiče, i neke modernije kolače s kukuruznim brašnom, kao što su kukuruzni maffini i razna peciva.

     Također, osim kukuruza žutog zrna, predstavili smo i stare zagorske sorte crvenog i bijelog kukuruza.

     Učenica Karla Novosel ispričala je Povjerenstvu da smo nakon istraživanja starih zanata vezanih uz kukuruz odlučili predstaviti kako se od kukuruzovine, koja se danas nakon berbe uništi ili zapali, rade cvjetovi i buketići koje su naše bake rado izrađivale kao ukrase za bor ili kuću. Karla je pojasnila i sam postupak izrade cvjetova od kukuruzovine - izabirao se suhi list klipa kukuruza koji je trebao biti što tanji i elastičniji. Najprije bi se namakao, potom ravnao pa su se potom oblikovale latice. Latica po latica spajala se koncem ili tankom bakrenom žicom dok se nije sastavila u željeni cvijet. Komušinje se moglo i bojati uz pomoć cikle ili koprive. Cvjetovi su se mogli ukrasiti i krep-papirom. Kad je cvijet bio gotov, moglo se sastaviti nekoliko takvih cvjetova te nekoliko grančica borovice te se dobila prekrasna kitica s kojom se kitio bor ili se takva kitica stavljala kao ukras u starinskoj hiži. 

     Naš štand obišli su i pohvalili, između ostalih, i župan Varaždinske županije Predrag Štromar te biskup Josip Mrzljak koji su svim školama na Smotri dodijelili priznanja za ustrajnost i kreativnost u njegovanju tradicije. U znak zahvale ravnatelj Ivica Rojc darovao im je naš ovogodišnji med koji smo, također, izložili na štandu.

Ovom prigodom zahvaljujemo svima koji su omogućili tako uspješno predstavljanje naše škole i običaja ljubeškoga kraja. Nadamo se uspješnoj suradnji i u budućnosti!

 
Natječaj
ONline nastava
e-Dnevnik

Individualni razgovori

  Školska godina 2019./20.

CARNET WEBMAIL

natjecanja

Donacije

Predavanja

 

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

SOS 112

Arhiva vijesti
CMS za škole logo
Osnovna škola Ljubešćica / Zagrebačka 22, HR-42222 Ljubeščica / os-ljubescica.skole.hr / ured@os-ljubescica.skole.hr
preskoči na navigaciju