preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljubešćica

 > Naslovnica
Vijesti

Bili smo domaćini Županijske smotre LiDraNo 2018.

Autor: Ivana Nogić, 16. 2. 2018.

     Naša je škola ove godine, po prvi put, bila domaćin Županijske smotre literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva, LiDraNo 2018. za učenike osnovnih škola Varaždinske županije. Zbog velikog broja sudionika, 276 učenika i šezdesetak mentora iz 35 škola naše županije, Smotra je održana u dva dana. U srijedu 14. veljače 2018. godine u našoj su školi održani okrugli stolovi za literarni, novinarski i radijski izraz, dok je četvrtak 15. veljače bio rezerviran za pojedinačne i skupne dramsko-scenske nastupe u HNK-u u Varaždinu. 

     Prvoga dana Smotre, 14. veljače 2018. godine naša je škola ugostila autore najboljih literarnih i novinarskih radova te radijskih emisija, njihove mentore, ravnatelje te članove povjerenstava za literarni, novinarski i radijski izraz. U uvodnom dijelu himnu je otpjevala učenica Nikolina Sakač, uz glazbenu pratnju učitelja Mladena Fotaka, dok je „Legendom o Ljubeščici“ okupljene pozdravila učenica Lira Hajsok. Uz prigodnu prezentaciju, koju je izradila učiteljica Silvija Kontrec, školu su predstavile učenice Jasmina Klopotan i Nika Hladnić, a citirajući ljubavne stihove poznatog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića, svim sudionicima Smotre obratio se i naš ravnatelj Ivica Rojc. Valentinovo je potaknulo i naš mali zbor da sve sudionike počaste prigodnom pjesmom „Nek' svud ljubav sja“. Cijeli program vodile su naše lidranovke Dora Štriga i Marta Ivanek, koja je ujedno i naša najuspješnija sudionica budući da je njezina pjesma „Nove obale“ predložena za državni LiDraNo (mentorica Ivana Nogić).

     U  literarnom dijelu pravo sudjelovanja na Županijskoj smotri izborilo je 36 učenika sa svojim proznim i poetskim radovima. Naša je škola, također, imala svoje predstavnike: Martu Ivanek s pjesmom „Nove obale“, Karlu Novosel s pjesmom „Melodija“ (mentorica Ivana Nogić) te Liru Hajsok s pjesmom „Tu stoji…“ (mentorica Sanja Horžić). Za državnu razinu predloženo je 7 literarnih radova, među kojima se našao i rad naše Marte. Prosudbeno povjerenstvo za literarni izraz radilo je u sastavu:

 • Robertino Bartolec iz Modernist nakladništva, prof. hrvatskoga jezika
 • učiteljica Daliborka Mrazek iz Osnovne škole Podrute i
 • učiteljica Vesna Pucak iz Osnovne škole Breznički Hum.

  U kategoriji novinarskog izraza radove su prosuđivali:

 • Goran Damjanić, novinar Varaždinske biskupije
 • učiteljica Mirjana Vusić iz OŠ Ante Starčevića Lepoglava i
 • Robert Peharda, novinar Regionalnog tjednika.

     Na županijsku razinu poslano je 27 samostalnih novinarskih radova iz 19 škola. Za državnu razinu Prosudbeno povjerenstvo predložilo je 5 radova iz 3 škole. Povjerenstvo je prosuđivalo i školske listove, njih 10, od kojih je 8 listova bilo u tiskanom obliku, dok su 2 lista digitalna. Za državnu razinu Povjerenstvo je predložilo 4 tiskana i jedan digitalni list. U kategoriji školskih listova natjecao se i naš list „Ljupko“ koji priprema i uređuje Novinarska grupa naše škole (voditeljica Ivana Nogić). Prema riječima članova povjerenstava, zamjetna je visoka razina originalnosti i kreativnosti i u literarnom i u novinarskom izrazu, što je za svaku pohvalu.

     U kategoriji radijskog izraza na Županijsku smotru pristiglo je 7 radijskih emisija, od kojih je povjerenstvo za sljedeću razinu odabralo 3 rada (2 radijske emisije i 1 radijsku igru). Predložene radijske uratke poslušali su svi sudionici okruglog stola koji su predvodile članice Povjerenstva:

 • Ljiljana Vuglač, radijska urednica Radija Megaton
 • učiteljica Zdravka Strmečki iz III. osnovne škole Varaždin
 • te Dunja Benković, novinarka Radija Varaždin.

     Nije bilo lako među mnoštvom dobrih radova odabrati one najbolje, no članovi povjerenstava pažljivo su odradili svoj posao te su na okruglim stolovima detaljno obrazložili svoj izbor. Najbolji učenici dobili su priliku pročitati svoje radove što je, svakako, uljepšalo cijeli susret.

     Po završetku okruglih stolova okupljenima se obratila i tajnica Županijske smotre LiDraNo učiteljica Sanja Horžić, a podijeljena su i priznanja i zahvalnice svim sudionicima. Također, prije odlaska iz Ljubeščice, svi sudionici Smotre imali su mogućnost razgledavanja naše Etno kuće, stoga zahvaljujemo Udruzi umirovljenika Ljubešćica, kao i Tiboru Martanu na stručnom vodstvu i suradnji.

     U privitku donosimo Izvješće s popisom svih radova predloženih za državnu razinu, uz naznaku dobitnika Županove nagrade u svakoj kategoriji.

 

      Na daskama HNK-a u Varaždinu održan je dramsko-scenski dio Smotre u kojem je sudjelovalo 150 učenika i 26 učitelja-mentora iz 21 škole Varaždinske županije. Svoju kreativnost i originalnost predstavili su pred Prosudbenim povjerenstvom koje je imalo vrlo težak zadatak odabrati najbolje među 18 pojedinačnih i 17 skupnih dramsko-scenskih nastupa. Povjerenstvo za dramsko-scenski izraz radilo je u sastavu:

 • Stefani Jamnicki – državna izbornica
 • Vesna Kosec-Torjanac – prof. hrvatskoga jezika i književnosti, dramaturginja u HNK-u u Varaždinu
 • Petar Eldan – prof. klavira, skladatelj u HNK-u u Varaždinu i
 • Božena Bajić – učiteljica hrvatskoga jezika u OŠ Trnovec.

     Kao i prethodnog dana, najprije je učenica Nikolina Sakač otpjevala himnu, učenica Lira Hajsok izvela je Legendu o imenu Ljubeščica, a Jasmina Klopotan i Nika Hladnić ukratko su predstavile našu školu prigodnom prezentacijom. Smotru je otvorio zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak koji je pozdravio veliki interes naših osnovnoškolaca i srednjoškolaca za LiDraNo, posebno istaknuvši radove na kajkavskom narječju kao dodatan doprinos našem lokalnom identitetu. Nakon zamjenika župana okupljenima se obratio i ravnatelj naše škole Ivica Rojc, koji je vlastitim scenskim nastupom pokušao dočarati važnost i vrijednost smotre LiDraNo. Na pozornici varaždinskoga HNK-a predstavili su se i članovi Folklorne grupe naše škole koji su, osim zagorskih plesova, prezentirali i ljubeške narodne nošnje. Voditeljski dio programa odlično su odradili učenici Magdalena Horg, Dora Ivanek, Iva Tomiek, Laura Sakač i Erik Trakoštanec.

     Uslijedilo je 18 pojedinačnih i 17 skupnih dramsko-scenskih nastupa koje su budno pratili članovi Povjerenstva. Nakon što su izvedeni svi dramsko-scenski nastupi, održan je okrugli stol u sklopu kojega su članovi Povjerenstva komentirali sve nastupe, s posebnim naglaskom na nastupe koje predlažu za državnu razinu.

     Predloženi skupni nastupi moraju proći još jednu selekciju koju će izvršiti državna izbornica Smotre Stefani Jamnicki, zadužena za četiri županije – Varaždinsku županiju, Međimursku županiju, Zagrebačku županiju i Krapinsko-zagorsku županiju. Među skupnim nastupima iz ovih četiriju županija državna će izbornica odabrati one nastupe koji će sudjelovati na Državnoj smotri.

     Ovogodišnja se Županijska smotra LiDraNo, uz veliki broj sudionika, istaknula i po  kvaliteti  radova u svim kategorijama stvaralaštva, što su potvrdila i Stručna povjerenstva, stoga  čestitamo  svim  sudionicima  Smotre  na pokazanom radu  i kreativnosti te im želimo  puno  uspjeha  u  predstavljanju  naše  županije  na  državnoj  razini!

     U privitku donosimo Izvješće s pregledom svih nastupa predloženih za Državnu smotru, uz naznaku dobitnika Županove nagrade u svakoj kategoriji.

Više fotografija možete vidjeti u foto-galeriji (fotografije je izradio Siniša Jakopec).


Priloženi dokumenti:
Izvjesce_LiDraNo_2018..docx (34.76 KB)


Natječaj
ONline nastava
e-Dnevnik

Individualni razgovori

  Školska godina 2019./20.

CARNET WEBMAIL

natjecanja

Donacije

Predavanja

 

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

SOS 112

Arhiva vijesti
CMS za škole logo
Osnovna škola Ljubešćica / Zagrebačka 22, HR-42222 Ljubeščica / os-ljubescica.skole.hr / ured@os-ljubescica.skole.hr
preskoči na navigaciju