preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljubešćica

 > Naslovnica
Vijesti

Noć knjige uz „Školski sajam knjiga“ i „Večer bajki“

Autor: Ivana Nogić, 3. 5. 2018.

     Ovogodišnja Noć knjige u našoj je školi obilježena 23. travnja brojnim aktivnostima – u prijepodnevnim satima održan je „Školski sajam knjiga“ te brojna čitanja i prezentacije u školskoj knjižnici, dok je u popodnevnim satima upriličena vrlo posjećena „Večer bajki“. Glavna koordinatorica Noći knjige bila je knjižničarka Ivana Nogić.

    Noć knjige započela je čitanjem prigodnih tekstova u školskoj knjižnici. Čitali su ih učenici 2. razreda, a tematika je bila ekološka. Potom su knjižnicu posjetili William Shakespeare i njegova žena Ann te Marija Jurić Zagorka, a utjelovili su ih učenici 8. razreda u okviru razrednog projekta „Predstavljamo poznate književnike“. Projekt je realiziran na satovima Hrvatskoga jezika te Likovne kulture pa su u knjižnici izloženi i portreti poznatih književnika, također, radovi učenika 8. razreda. Uslijedio je četvrti po redu Školski sajam knjiga u sportskoj dvorani gdje su sudionici uredili štandove na kojima su izložili knjige i časopise koje su donijeli na razmjenu. Bogat štand imala je i školska knjižnica koja je ponudila dio svojih otpisanih naslova. Nakon što su učenice 5. razreda Emilija Knapić, Sara Horvatić, Dora Ivanek i Magdalena Horg okupljenima objasnile značenje Svjetskog dana knjiga i autorskih prava, proglasile su Sajam otvorenim. Učenici su ubrzanim korakom krenuli u potragu za zanimljivim naslovima, a priključili su im se i učitelji koji su, također, mogli pronaći poneki naslov za sebe. Sve izložene knjige i časopisi vrlo brzo pronašli su nove vlasnike.

Marija Jurić Zagorka u knjižnici govorila o svojoj borbi za slobodu pisanja i prava žena

William Shakespeare i njegova žena Ann prezentirali njegova djela i crtice iz privatnog života 

     U 18 sati započela je „Večer bajki“ u novouređenoj školskoj knjižnici kada su autori 11 najboljih bajki pročitali svoje radove pred brojnom publikom koja je ispunila knjižnicu do posljednjeg mjesta. Bili su to najbolji od najboljih radova pristiglih na likovno-literarni natječaj  „Život u svijetu bajki“. Na početku književne večeri okupljene je pozdravila knjižničarka Ivana Nogić koja je zahvalila svima što su izdvojili svoje vrijeme za dobru priču i lijepo čitanje, kao i svim učenicima i učiteljima koji su pomogli u realizaciji Večeri bajki, a posebno učiteljici Sanji Horžić koja je pokrenula natječaj. Pravo sudjelovanja imali su svi učenici škole, a iako je to bio prvi takav natječaj u školi, odaziv učenika bio je odličan – pristiglo je čak 25 likovnih radova i 18 literarnih radova na temu bajki. Svi likovni radovi bili su izloženi u prostoru ispred knjižnice, dok je stručno povjerenstvo odabralo 11 najboljih literarnih radova odabranih za čitanje.

     Čitali su učenici od 2. do 8. razreda, a autori 6 najzanimljivijih bajki posebno su nagrađeni poklon-knjigama. Ovaj jedinstven književni događaj popratio je i ravnatelj škole Ivica Rojc koji je svim sudionicima „Večeri bajki“ uručio prigodna priznanja, a pohvalio je i brojnu publiku što su svojim dolaskom podržali bajke i kulturu čitanja.

     „Večer bajki“ vodile su učenice 5. razreda Laura Sakač i Iva Tomiek, dok su za glazbeni predah bile zadužene, također, petašice Sara Horvatić i Magdalena Horg.

Led je probio učenik 7.a razreda Luka Matečak koji se i sam našao kao lik u svijetu bajki. Luka je za svoju bajku bio nagrađen.

Nakon Luke svoju bajku Dva mačića i jedna avantura čitala je učenica 2. razreda Petra Sakač koja je, također, bila nagrađena.

Ema Barila napisala je i pročitala Monolog jednog potoka, a Marija Trakoštanec rad Stablo je moj dom. Učenice su 3. razreda.

Priču Kako su nastali blagdani napisala je i pročitala učenica 5. razreda Iva Tomiek koja je, također, bila nagrađena.

Kakvu to čaroliju krije Crveni otok, pročitala je Dora Ivanek, učenica 5. razreda, koja je svoju bajku i ilustrirala. Dora je za svoj rad, također, bila nagrađena. 

Zlatnog dječaka upoznali smo u bajci Ivone Sakač, učenice 8. razreda.

Tko su Zvjezdani blizanci, saznali smo iz bajke, također nagrađene, osmašice Viktorije Ratković.

Zašto dobrotu uvijek povezujemo uz majku, otkrila je osmašica Helena Sakač koja je čitala bajku Bila jednom jedna majka.

Svoju bajku o Kraljeviću i golubici pročitala je sedmašica Jasmina Klopotan.

Na kraju je sedmašica Lira Hajsok pročitala svoju bajku neobičnog naslova Šalica Šaljenko i čajnik Čajko. Lira je nagrađena za odličan spoj originalnosti bajke i izražajnosti čitanja.

     Nakon čitanja uslijedila je podjela priznanja i nagrada te zajedničko druženje u knjižnici. Bila je to književna večer za pamćenje koja će, vjerujemo, mnogima još dugo ostati u sjećanju.
Natječaj
ONline nastava
e-Dnevnik

Individualni razgovori

  Školska godina 2019./20.

CARNET WEBMAIL

natjecanja

Donacije

Predavanja

 

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

SOS 112

Arhiva vijesti
CMS za škole logo
Osnovna škola Ljubešćica / Zagrebačka 22, HR-42222 Ljubeščica / os-ljubescica.skole.hr / ured@os-ljubescica.skole.hr
preskoči na navigaciju