preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljubešćica

 > Naslovnica
Vijesti

27. siječnja - Dan sjećanja na holokaust

Autor: Ivana Nogić, 27. 1. 2020.

     Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti obilježen je u našoj školi, kao i diljem Europe, 27. siječnja. Zašto ga obilježavamo, učenike viših razreda podsjetila je učiteljica Andreja Vuk koja je za učenike 7. i 8. razreda održala poseban blok-sat Povijesti. Uključila se i učiteljica Jasna Šprem Gušić koja je pripremila prezentaciju o koncentracijskom logoru Sachsenahausen, a učenici su pogledali i igrani film "Tajne rata". Tijekom dana učenici su i u školskoj knjižnici mogli pratiti filmove o Anni Frank koja je postala jedan od simbola holokausta.

 

     Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj je dan 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. U logorima smrti stradala je i većina varaždinskih Židova.

     Učiteljica Jasna Šprem Gušić pripremila je za učenike 7. i 8. razreda prezentaciju o koncentracijskom logoru SACHSENAHAUSEN koji je djelovao od 1936. do 1945. godine. Spomenula je što su to koncentracijski logori, koja je bila njihova namjena, a nakon toga  prezentiran je logor Sachsenhausen, 35 km udaljen od Berlina, gdje su zatvorenici  iskorištavani za prisilan rad u teškim uvjetima u radionicama unutar samog logora (krojačka, stolarska, bravarska, električarska). Čak do 6000 zatvorenika radilo je u tvornici cigle pored logora (tvornica smrti) proizvodeći građevni materijal za izgradnju Germanije, Hitlerovog glavnog grada svijeta. Do kraja Drugog svjetskog rata zbog prisilnog rada u teškim uvjetima, na hladnoći, zbog izgladnjivanja, medicinskih pokusa, streljanja, plinskih komora u logoru Sachsenhausen umrlo je oko 30 000 zatvorenika. 

     Nakon prezentacije učenici su pogledali vrlo poučan nizozemski igrani film ''Tajne rata'', zasnovan na jednoj od najvećih tragedija čovječanstva svih vremena – Drugom svjetskom ratu i stradanjima Židova u njemu. Film prikazuje temu holokausta iz perspektive djeteta, tj. kako rat može razdvojiti prijatelje i utjecati na humanost, što je našim učenicima bilo posebno zanimljivo. Naime, prijateljstvo dvojice dvanaestogodišnjaka stavljeno je na kušnju nakon što se sprijatelje s židovskom djevojčicom jer tajna koju ona ima stavit će sva tri života u opasnost. U filmu je prikazan dirljiv odnos između prijatelja i obitelji kao i suočavanje djece s izvanrednim okolnostima. Mladež je gurnuta u svijet odraslih, a odanost i djetinje prijevare imaju veće udjele nego što itko može zamisliti. Prateći njihove živote i odrastanje, sječemo uvid u život Nizozemske u doba nacističke okupacije.

     Za vrijeme odmora učenici su u školskoj knjižnici gledali video-materijale o Anni Frank koja je pisala svoj dnevnik od 12. lipnja 1942. do 1. kolovoza 1944. godine. Zapisi ove židovske djevojčice opisuju njen život pod nacističkim režimom koji je vladao Nizozemskom u koju su njeni roditelji nekoliko godina ranije pobjegli. Uvjereni kako su sigurni od progona, Frankovi su se okupacijom Nizozemske našli u stupici, te su, nemajući drugog izbora, odlučili pričekati priliku za bijeg u skrovištu koje su napravili u bivšoj tvornici koju je osnovao Otto Frank. U svom dnevniku Anna opisuje strahote koje je morala proživjeti kao Židovka, kako su se ona i njezina obitelj morali skrivati u malenom skrovištu, ali također, piše i o svojim mislima i željama jedne obične tinejdžerice.

     Dnevnik je prestala pisati kada su nju i njezine roditelje, kao i brojne druge Židove, odveli u koncentracijski logor Auschwitz. Iz tog logora uspio se spasiti i preživjeti samo Annin otac Otto Frank. Anna Frank umrla je u ožujku 1945. godine, u petnaestoj godini života, u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen. Njezin Dnevnik objavljen je 1947. godine zaslugom njezinog oca koji je svoj život posvetio dnevniku svoje kćeri Anne i širenju poruke koju sadrži. Knjiga je doživjela uspjeh neviđenih razmjera, objavljena je u više od trideset zemalja i prodana u više od šest milijuna primjeraka.
e-Dnevnik

Individualni razgovori

  Školska godina 2019./20.

CARNET WEBMAIL

natjecanja

Donacije

Predavanja

 

Tražilica
Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

SOS 112

Arhiva vijesti
CMS za škole logo
Osnovna škola Ljubešćica / Zagrebačka 22, HR-42222 Ljubeščica / os-ljubescica.skole.hr / ured@os-ljubescica.skole.hr
preskoči na navigaciju