preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljubešćica

 > Izleti
Izleti

Zelenjak, Kumrovec i Krapina – odlična zamjena za svakodnevne učionice

Vrijeme je bilo prekrasno, 7. svibnja 2011. – izvrstan početak dana, krećemo na terensku nastavu. Odredišta 4. i 5. razreda bila su Kumrovec i Krapina, točnije, etno-selo i povijesni muzej naših prvih predaka i nalazište Hušnjakovo. Veselili smo se novim iskustvima, putem smo veselo pjevali i uživali u društvu najboljih prijatelja. Prije Kumrovca svratili smo u Zelenjak vidjeti spomenik našoj himni - Lijepoj našoj. Učiteljica Božica Šantek održala nam je kratko predavanje o Antunu Mihanoviću.

Zapjevali himnu uz spomenik u Zelenjaku 

Nakon Zelenjaka posjetili smo Kumrovec. Bili smo puni energije i veselo obilazili etno-kućice. Svaka kućica otkrivala nam je nešto novo, sve nas je zanimalo, no svi smo se složili da je rodna kuća Josipa Broza-Tita, ipak, najljepša. Imali smo prilike okušati se u oblikovanju gline, no kotač se brzo vrtio pa naše umjetnine i nisu najbolje ispale. Kumrovec nam se posebno svidio zbog opuštene atmosfere i mirnoće, uživali smo u šetnji selom. U Krapini smo bili potpuno očarani, novootvoreni Muzej evolucije bio je suvremeno uređen i prepun raznih zanimljivosti iz vremena postanka svijeta i razvoja čovjeka. Sve je bilo potaknuto objašnjeno i slikovito prikazano, sadržaji su se nadopunjavali pa smo si lako mogli predočiti sve one činjenice koje se nalaze u našem udžbeniku. Vodič je također bio simpatičan i zanimljiv, veliki je trud uložio da nam objasni sve izloške. Imao je puno strpljenja. Nakon obilaska muzeja nastavili smo šetnju po lokalitetu Hušnjakovo, izmjenjivali iskustva i pohvale svega što smo vidjeli. Bili smo presretni, puni novih znanja i iskustva te pozitivnih dojmova. Zelenjak, Kumrovec i Krapina odlično su zamijenili naše svakodnevne učionice.

                                                                                       Iva Sakač, 5.r.

 

 

TOUR  DE  SLAVONIJA

                Učenici 6.a, 6.b te 8. razreda 17. svibnja 2011. godine proveli su na terenskoj nastavi po Slavoniji posjetivši Vukovar, Đakovo i Našice. Polazak je bio u 5,00 te smo oko 10 sati stigli u Vukovar. Najprije smo posjetili Spomen dom na Ovčari gdje je 1991. godine mučki ubijeno dvjestotinjak ljudi nesrpske nacionalnosti, u dobi od 16 do 72 godine. Nakon vrlo potresnog susreta s bliskom hrvatskom prošlošću pošli smo prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata gdje je pokopano više od 800 hrvatskih branitelja, civila i ostalih žrtava rata. Za svaku od 938 nestalih osoba postavljen je bijeli križ. U isto vrijeme osjećala se i tuga i ponos nad poginulima koji su svoj život dali za domovinu.

 

Ponosni na Vukovar

Odmorili smo se na obalama Dunava gdje smo ručali te se uputili prema Đakovu. Najprije smo posjetili poznatu „Ergelu lipicanaca“, obišli staje s rasnim lipicancima i konjima 'preponašima'. Voditeljica nam je ispričala mnoge zanimljivosti o konjima, no nismo ih, nažalost, mogli jahati.

 

Nakon što smo se uvjerili u ljepotu tih plemenitih životinja, pošli smo prema đakovačkoj katedrali, simbolu grada Đakova, a prošetali smo i đakovačkim korzom. Zadivljeni ljepotom grada i ljubaznošću mještana krenuli smo prema posljednjem odredištu – Našicama – i privatnom zoološkom vrtu „Bizik“. Oduševilo nas je što smo mogli iz blizine vidjeti razne životinje – od ptica do tigrova. Ponajviše me se dojmila hrabrost mojih školskih prijatelja koji su, bez imalo straha, pozirali sa zmijom/zmijama oko vrata.

     

Potaknute hrabrošću učenika i naše učiteljice odvažile su se na poziranje sa zmijom. Također, za poziranje s pitonom brzo se pronašlo 6-7 dobrovoljaca budući da on ima preko 100 kg.

Hrabrosti nije nedostajalo!

Kući smo se vratili u večernjim satima prepuni raznih doživljaja.

 Bio je to pravi „Tour de Slavonija“.

                                                                                                                                     Petra Golubić, 8. r.

 

     

Doživljaj s Brijuna

 

Učenici 4. i 5. razreda proveli su 11.6.2010. godine na dugoočekivanoj terenskoj nastavi – posjetili su, između ostalog, NP Brijuni.

Kad su kretali prema moru, bio je još mrak, u autobusu nije bilo spavanja jer su svi bili uzbuđeni, a i vozač je bio zabavan pa su se brzo sprijateljili. Najprije su zastali u Puli – obišli Arenu i Augustov hram.

Nakon Pule krenuli su prema Fažani gdje su se zaustavili radi kupanja i ručka. Svi su uživali u morskom osvježenju i dobroj hrani pa su se nakon okrijepe ukrcali na brodicu prema Brijunima. Započela je pjesma, veselje, smijeh i druženje. Uz pratnju galebova stigli su do te ljepote - NP BRIJUNI. Sve je zadivilo drveće koje je uredno posađeno u drvorede i jeleni lopatari koji kao slobodne ptice lutaju otokom i prave društvo posjetiteljima Brijuna. Mnoge zaštićene biljke savršeno pristaju uz ljepotu Brijuna. Najveće ljepote ugledali su za vrijeme vožnje vlakićem koji ih je vozio po otoku. Na otoku su vidjeli stari cadilac u kojem se vozio predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito, a tek Safari park - te lijepe životinje kao galebovi u jatu zajedno se druže. Vidjeli su: konje, koze, magarce, istarsko govedo i još mnoge druge, ali je najljepša im je bila slonica Lanka.

Vidjeli su i papigu Kokija koja baš nije htjela mnogo pričati. Preparirane životinje u muzeju - mnoge vrste ptica, ris, žirafe, bijela sova i bijeli zečevi - izgledali su kao stvarni! Na katu muzeja su slike o dolasku svih državnika na Brijune. U muzeju je i mikroskop Roberta Kocha, izumitelja penicilina čime se liječi malarija i tuberkuloza.

Iako su kući stigli iza ponoći, umoru nije bilo ni traga. Naprotiv, carevalo je veselje i zadovoljstvo zbog svega viđenog i doživljenog.

Iva Sakač, 4. r.

 

Na terenskoj nastavi

 

Učenici 6. i 8. razreda jedva su dočekali svoju završnu cjelodnevnu nastavu jer je plan bio, između ostalog, i kupanje u Crikvenici. Krenuli su 09. lipnja 2010. godine, u ranojutarnjim satima prema Fužinama gdje su razgledali šiplju Vrelo, jednu od naših najljepših i najdužih špilja gdje su se na svojoj koži uvjerili da je u njoj temperatura, bilo ljeti bilo zimi, oko 8 stupnjeva.

Nakon kraćeg odmora uz nogomet u Fužinama krenuli su dalje prema moru. Krajnje odredište bila je Crikvenica gdje su ih dočekale prekrasne plaže bez turista tako da su imali potpunu slobodu kupanja i sunčanja. Kako je vrijeme bilo idealno za morske radosti, svi su im se prepustili.

Kako su ih u moru dočekali ježinci, obavio se i 'šoping' – cipele za vodu i japanke bili su tražena roba. Bilo je vremena i za šetnju Crikvenicom, i za sladoled, pizzu i sok, tako da je ovaj sunčani dan brzo prošao. Trebalo se vratiti u stvarnost – školske obaveze čekale su da ih se privede kraju.

Natječaj - fizika

Slikovni rezultat za natječaj za radna mjesta

e-Dnevnik

Individualni razgovori

  Školska godina 2017./18.

CARNET WEBMAIL

Donacije

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Listopad 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkovi
SOS 112

Arhiva vijesti
CMS za škole logo
Osnovna škola Ljubešćica / Zagrebačka 22, HR-42222 Ljubeščica / os-ljubescica.skole.hr / ured@os-ljubescica.skole.hr
preskoči na navigaciju