2012-04-20 15:21:53

Putovanje u središte Zagreba

Kako brže i lakše učiti?“ pitanje je s kojim se svakodnevno 'bore'  i učenici i učitelji i roditelji. Jedan od kvalitetnijih načina kojim se mogu ostvariti ovi tako željeni ciljevi, svakako, jest i terenska nastava.

Nastava na terenu uvijek uveseljava učenike -  potiče intelektualnu radoznalost  pa su 12. travnja 2012. godine učenici viših razreda naše škole s nestrpljenjem krenuli u  Zagreb kako bi učili otkrivanjem u neposrednoj stvarnosti. Zagreb je grad iznimno ponosan na svoju 900-godišnju povijest. Stoga je učenicima u kratkoj šetnji središtem grada bilo zanimljivo vidjeti različite kulturne objekte na tako malom prostoru.

Nastava je započela uzbudljivom kino-projekcijom igranog filma Putovanje u središte Zemlje 2: Tajanstveni otok. Pustolovina u 3D animaciji započinje kada glavni lik, 17-godišnji Sean, dobije kodiranu poruku s tajanstvenog otoka koji ne postoji na zemljopisnim kartama. Sean je odlučan pronaći otok i nitko ga u tome ne može spriječiti. Zato mu se očuh pridružuje u putovanju južnim Pacifikom do mjesta koje je tek nekoliko ljudi vidjelo. Jedini pilot helikoptera spreman na takav rizik, i njegova prelijepa i odvažna kći Kailani kreću zajedno s njima u potragu za otokom, spasiti njegovog usamljenog stanovnika i pobjeći prije no što seizmički udarni valovi potope otok i sahrane njegova blaga zauvijek. Gledatelji ulaze u čaroban svijet tajni, neotkrivenih mjesta, planina od zlata, neobičnih živih bića, a pustolovina završava, naravno, sretno, najavom sljedeće pustolovine.

Nakon zabave u kinu učenici su nastavili učiti istražujući zagrebačke muzeje. Učenici petog razreda prošetali su do Etnografskog muzeja gdje su, uz zbirke iz stalnog postava muzeja, mogli vidjeti i izložbu pisanica.

Šesti razred upoznao se sa životom i sportskim uspjesima jedne od najvećih legendi hrvatskoga sporta. Riječ je, naravno, o košarkaškom geniju Draženu Petroviću. Učenicima je o Draženu pričala i njegova majka, gospođa Biserka Petrović, osnivačica Muzejsko-memorijalnog centra, što je bilo izuzetno emotivno.

Učenici sedmih i osmog razreda uputili su se u Tehnički muzej gdje su proširili svoja znanja iz fizike, kemije, biologije i tehničke kulture. Sedmašima su najzanimljivije bile demonstracije Teslinih pokusa, dok su se osmaši bezbrižno prepustili zvijezdama u planetariju.

Kakve sve tajne kriju zvijezde i blago zagrebačkih muzeja, možete otkriti i vi krenete li, poput naših učenika, na uzbudljivo putovanje u središte Zagreba.

 

Učenici su napisali o filmu:

Ana Sakač, 8. r.

Imala sam priliku pogledati film Putovanje u središte Zemlje 2 – Tajanstveni otok. Budući sam pogledala prvi dio i bila oduševljena njime, jedva sam čekala nastavak.

            Početak filma je vrlo zanimljiv, sviđa mi se kad u filmu gledamo ljude koji imaju svoj cilj, slijede ga, bore se i žrtvuju se da bi ga ostvarili. Tako je bilo i s dječakom Seanom koji je  imao poseban odnos s djedom, komunicirali su putem signala, tajnih znakova, što mi se činilo vrlo zanimljivo i originalno. Također, svidio mi se dio kada su dječak i njegov očuh zajedničkim snagama odgonetnuli sadržaj pisma te krenuli u pustolovinu.

Glumci su bili vrlo uvjerljivi, osjetila se energija, ljubav i kemija između njih. Svaki je lik u sebi nosio neke pozitivne i poželjne osobine. Dječak je predstavljao odlučnost, ustrajnost; očuh je predstavljao snalažljivost, brižnost, pa čak i poniznost. Djevojka je bila oličenje strpljivosti, požrtvovnosti, hrabrosti i ljubavi, dok je njezin otac bio nositelj duhovitosti, entuzijazma i brižnosti. Djed bio pravi pustolov kojeg rese spretnost, mudrost i golemo znanje. Film sam gledala s prijateljima, a zahvaljujući vrlinama i manama likova koje smo mogli pratiti, svatko od nas mogao se pronaći u njima. 3D projekcija dodatno mi je približila sve događaje iz filma pa sam se i sama osjećala kao dio te uzbudljive i nesvakidašnje pustolovine. Tome su pridonijeli i prekrasni kadrovi tajanstvenog otoka koji su sve gledatelje navodili na nesputano divljenje.

            Ipak, ono najdragocjenije u filmu upravo su moralno jasne i nedvosmislene pouke te činjenica da se likovi vode mišlju - Uvijek se isplati biti ustrajan u ostvarenju svoga cilja!

 

Tea Horžić, 8. r.

Film Putovanje u središte Zemlje 2 – Tajanstveni otok savršen je spoj znanstvene-fantastike i avanture, što dokazuju brze izmjene kratkih kadrova čime se postiže napetost. Moram priznati da je film za mene bio pravo iznenađenje jer sam očekivala da je film, kao i njegov prethodnik, snimljen prema nekoj knjizi J. Vernea, što se pokazalo netočnim. Verneove knjige koriste se samo kao putokaz i izlaz iz raznih, naoko bezizlaznih, situacija u filmu.

Redatelj koristi sva raspoloživa filmska izražajna sredstva. Napetost, nestrpljenje, strepnja, sve je to popraćeno odgovarajućim zvukovima i glazbom koja je vrlo dobro prati radnju. Film je snimljen u 3D tehnici što dodatno podiže i upotpunjuje doživljaj filma. Najbolji primjer ptičje perspektive dolazak je u središte otoka kad je prikazan gotovo cijeli 'tajanstveni otok'. S druge strane, žablju perspektivu najbolje doživljavamo u podnožju vulkana koji osim lave izbacuje i zlato.

„Tajanstveni otok“ spoj je elemenata triju knjiga, tri otoka i jedne tajne. Zanimljiv detalj iz Gulliverovih putovanja jest da su sve velike životinje na otoku postale malene, a one sićušne su goleme, poput pčela koje su likovima poslužile kao prijevozno sredstvo. U pozadini ove pustolovine možemo pratiti i razvoj ljubavne priče između mladog pustolova Seana, glavnog lika, i lijepe mlade djevojke koju je upoznao na početku svoje potrage.

Film je ostavio snažan dojam na mene. Jako mi se svidio te je u meni pobudio zanimanje za knjigama koje nisam pročitala (jer sam ponekad mislila da su dosadne). Također, film je u meni probudio i ljubav za enigmatikom koja već dugo leži u meni. Što više reći nego: „Svaka čast autorima!“


Osnovna škola Ljubešćica