2012-06-12 18:42:23

Pula i Brijuni, mjesta za pamćenje

Učenici  4. i 5. razreda sa zadovoljstvom su 'odradili' planiranu terensku nastavu kojom su dobro upoznali kulturne i prirodne znamenitosti Istre. Putovanje su započeli 25. svibnja 2012. godine, u ranojutarnjim satima.

Da sve prođe kako treba, brinule su se njihove učiteljice, ali i vodič koji je učenicima već u autobusu davao korisne informacije o onome što vide i što će tek vidjeti.

Prvo odredište bila je Pula, najpoznatija po svojim sačuvanim antičkim rimskim građevinama. Amfiteatar iz prvog stoljeća, šesti po veličini u svijetu, popularno zvan Arena, nazirala se već prilikom ulaska u grad. Vodič je ispričao zanimljivu priču kako se riječ arena razvila od riječi pijesak — mjesto posuto pijeskom — borilište u amfiteatru. Naime, budući da su iza gladijatorskih borbi ostajale lokve krvi, borilište se posipavalo pijeskom koji je upijao prolivenu krv. Nakon Arene uslijedila je šetnja do glavnog gradskog trga - prolaskom kroz Zlatna vrata učenici su ušli u jednu od najpoznatijih puljskih ulica gdje su kupili suvenire i poklončiće. Ubrzo se pred njima stvorio pravi rimski forum, trg na kojem su se isticali Augustov hram i Gradska vijećnica. Među stoljetnim stupovima uslijedilo je zajedničko fotografiranje i kraći odmor. Pula je i grad zelenih površina pa su naši učenici iskoristili park u blizini Arene za igru graničara.

Nakon Pule krenuli su prema Fažani gdje su se zaustavili radi kupanja, ručka i igre. Iako nas je u Istri dočekao lijep, sunčan i topao dan, more je bilo ledeno pa je kupanje izostalo. Ipak, učenici su uživali u igrama na plaži, a potom i u dobroj hrani pa su se nakon okrijepe ukrcali na brod prema Brijunima. Započela je pjesma, veselje i smijeh.

Uz pratnju galebova stigli su na otok Veli Brijun gdje je i ulaz u Nacionalni park Brijuni. Svi su bili zadivljeni uređenošću zelenih površina te mnoštvom životinja koje su slobodno trčkarale uokolo. Zadivljujući drvoredi, mirisno bilje, pod njima jeleni lopatari, zečevi i vjeverice, mnoštvo ptica – slika je koja će mnogima još dugo ostati u sjećanju. Najveće ljepote mogli su vidjeti za vrijeme vožnje vlakićem koji ih je vozio po otoku. Ulaskom u Safari park predstavljale su im se zebre, žirafe, konji i magarci, koze i divokoze,nojevi, istarske goveda, ali najljepša je bila slonica Lanka koja je uživala u dubokoj hladovini. Na otoku su vidjeli stari cadilac u kojem se vozio predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito, a posjetili su i Titov muzej. Vidjeli su i papagaja Kokija, koji baš nije bio raspoložen za razgovor, i jednu od najstarijih maslina na svijetu koja mirno raste već više od 1600 godina.

Iako su kući stigli oko ponoći, umoru nije bilo ni traga. Naprotiv, carevalo je zadovoljstvo zbog svega viđenog i doživljenog uz zajednički zaključak - Pula i Brijuni mjesta su za pamćenje!


Osnovna škola Ljubešćica