2012-10-12 15:21:03

Dan učitelja – odmor od školskog zvona

Obilježavanje Svjetskog dana učitelja inicirao je UNESCO 1994. godine kako bi se barem jednom godišnje –5. listopada – učiteljima i nastavnicima diljem svijeta odalo priznanje za njihov svakodnevni predani rad. Tako su učitelji i ostali djelatnici OŠ Ljubeščica obilježili su Svjetski dan učitelja terenskom nastavom u sklopu koje su obišli dio susjedne Slovenije – Rogašku i Olimje. Bila je to odlična prigoda za razmjenu iskustava i zajedničko druženje svih djelatnika naše škole.

Nakon početne okrjepe u Trakošćanu, krenulo se prema Sloveniji gdje je prva stanica bila Rogaška Slatina i prodavaonica poznatog i kvalitetnog rogaškog kristala. Putovanje se nastavilo prema termama Olimje i istoimenom selu u kojem se nalazi prekrasan samostan i crkva posvećena Uzašašću Djevice Marije. Godine 1663. su se tamo su se bili naselili pavlini koji su uz dvorac-samostan izgradili prekrasnu baroknu crkvu i opremili je crno-zlatnim oltarima. U samostanskom vrtu pavlini su uzgajali ljekovito bilje od kojeg su pravili čajeve, masti i tinkture za očuvanje zdravlja pa su u jednom od dvorskih tornjeva uredili samostansku ljekarnu, treću po starosti u ovom dijelu Europe. Godine 1782. car Josip II. raspustio je samostan i ustanovio župu. Zgradu s zemljištem kupio je grof Attems koji je zbog visokih poreza dao srušiti dva trakta samostana. Godine 1990. u samostan su se uselili redovnici minoriti koji svojim gostima i brojnim turistima rado pokazuju i pričaju o umjetničkom i sakralnom bogatstvu crkve i stare ljekarne. Budući da su oživjeli tradiciju samostanskog ljekarništva, u ljekarni se i danas mogu kupiti brojni ljekoviti pripravci. Također, u blizini samostana uspješno radi i mala privatna čokolaterija koja svojim posjetiteljima nudi veliki izbor vrhunskih pralina i čokolada. Čokoladne majstorije spravljaju se prema domaćoj recepturi, a u kvalitetu okusa mogli smo se i sami uvjeriti.

 

 

Uživanje u prekrasnoj prirodi i odličnoj hrani nastavilo se na obližnjem seoskom imanju „Jelenov greben“. Doista nesvakidašnji doživljaj sklada prirode i čovjeka pruža pogled na idilično seoce i brojne jelene, srne i muflone koji slobodno šeću i toliko su miroljubivi da jedu posjetiteljima iz ruke.

Bio je to pravi odmor od školskog zvona, užurbane svakodnevnice i brojnih problema kojima su opterećeni svi odgojno-obrazovni djelatnici. Budući da danas u svijetu radi više od 60 milijuna učitelja koji svakodnevno podučavaju više od milijardu djece, Dan učitelja je dan kada svi oni imaju priliku da se čuje njihov glas. 


Osnovna škola Ljubešćica