2012-10-23 21:04:15

Nagrada u Zelini

32. smotra dječjeg kajkavskoga pjesništva "Dragutin Domjanić“ Sv. Ivan Zelina, održana 20. 10. 2012. godine, bila je vrlo uspješna za učenike naše škole i njihove mentorice. Naše predstavnice bile su Martina Jurašković, učenica šestog razreda, s mentoricom Sanjom Horžić, i Ana Sakač, koja je danas učenica prvog razreda varaždinske Druge gimnazije, i njezina mentorica Ivana Nogić.

Smotra se održala u odličnoj organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina te pod dvostrukim visokim pokroviteljstvom: Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Ove se godine na natječaj Smotre odazvalo 45 osnovnih škola, tj. 219 učenika i 69 voditelja s područja cijele kajkavske Hrvatske. Tako je stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Ivo Kalinski (predsjednik), prof.dr.sc. Joža Skok i dr.sc. Božica Pažur imalo vrlo težak zadatak da između 265 kajkavskih pjesama prispjelih u Zelinu odabere 56 za objavu u zbirci 32. Smotre pod naslovom „Oblak, najdi me!“. Među odabranim pjesmama našle su se pjesme naše učenice Martine Jurašković – Tračec, i Ane Sakač – Vune nas sonce čeka!.

Ana je otvorila smotru

Martina je poželjela isprobati pozornicu

Ana Sakač, inače prošlogodišnja pobjednica, i ove se godine našla među najuspješnijim izvođačima te je za samouvjerenu izvedbu svoje pjesme na pozornici zelinske dvorane Kraluš, kojom je otvorila program Smotre, nagrađena nagradom časopisa KAJ. Ani i njezinoj mentorici nagradu je, uz čestitke i pohvale za originalnost pjesničkog izraza, uručila članica stručnog povjerenstva Božica Pažur. Vrijednim poklon paketima knjiga nagradio ih je i Profil Internacional, dok je organizator POU Sv. Ivan Zelina osiguralo i novčane nagrade za mentore.

Klinci s Ribnjaka rasplesali su cijelu dvoranu

Uz već tradicionalno odličnog voditelja Vida Baloga, program Smotre obogatili su mladi glumci Dječje scene Zelinskog amaterskog kazališta ZamKa koji su izveli igrokaz Negda i denes te Klinci s Ribnjaka koji su uspjeli raspjevati i rasplesati cijelu dvoranu. Iako je ove godine zamjetan pad broja radova koji su pristigli na natječaj, mogli smo svjedočiti velikom broju kvalitetnih i nadasve originalnih kajkavskih pjesama koje su na najbolji mogući način predstavile bogatstvo i brojnost kajkavskih izričaja. Ono što veseli jest sve veći broj učenika nižih razreda koji oduševljavaju spontanošću svog kajkavskog izraza te bude nadu u još bolju budućnost naše kajkavske riječi.

 


Osnovna škola Ljubešćica