2012-11-06 09:44:35

Kruh – dobrota – međuljudski odnosi

Dani kruha u našoj školi obilježeni su ove godine brojnim aktivnostima od 18. do 20. listopada.

Najprije su 18. 10. učenici sedmog razreda u sklopu izvanučioničke nastave hrvatskoga jezika posjetili ljubešku etnohižu gdje im je učiteljica glazbene kulture Božica Nogić održala predavanje o našoj tradicijskoj glazbi i starim običajima, što je učenicima poslužilo kao odlična motivacija za samostalno stvaranje na temu Kruh – dobrota – međuljudski odnosi.

 

Da je kruh još uvijek vrlo važan u prehrani suvremenog čovjeka, moglo se dobro vidjeti 19. 10. kada su naši učenici donijeli u školu pravo obilje hrane. Moglo se tu naći: kruha i peciva različitih vrsta, veličina i oblika; kolača spravljenih prema tradicionalnim i suvremenim receptima, kao i raznih jesenskih plodova. Učenici i učitelji pripremili su kratak program – nekoliko recitacija, prigodnih pjesama i igrokaz Dobro mi došel prijatelj, koji su izveli i u dječjem vrtiću Zeko – a potom je vel. Stjepan Makar posvetio hranu. Nakon posvećenja uslijedile su trosatne prigodne radionice gdje su učenici viših razreda izrađivali ukrase od jesenskih plodova te imali jezične i likovne radionice na temu kruha. Jesenskim ukrasima učenici su uljepšali svoje učionice i školski hol.

Niži razredi bili su 'konkretniji' – radili su pizzu  i klipiće. Naša kuharica Božica zamijesila  je tijesto koje su potom učenici razvlačili i oblikovali te su na pizze stavljali sastojke po želji. Potom su pizze i klipići išli u pećnicu tako da nam je na velikom odmoru kuharica ponudila naše ukusne delicije. Ne treba posebno reći da smo sve i pojeli! Poslije radionica svi su učenici u svojim razrednim odjelima blagovali posvećene poslastice koje su donijeli od kuće, no prethodno su odabrane one najoriginalnije kojima smo se sljedećeg dana, 20. 10. 2012. godine predstavili na Županijskoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje u Varaždinu.

Domaćin ovogodišnje županijske smotre na kojoj je sudjelovalo 20 osnovnih i 6 srednjih škola te dječji vrtić Zeko iz Varaždina bila je Osnovna škola Trnovec, a organizator Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i šport Varaždinske županije. Smotru je otvorio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, koji je potom obišao postavljene štandove. Štandove je obilazilo i prosudbeno povjerenstvo smotre koje je biralo najbolje sudionike. Našu su školu predstavljale učenice petog razreda: Ivana Horvatić, Anja Mikulčić i Marta Dvorski, ravnatelj Ivan Nogić i učitelji: Dijana Kelvišar, Ivica Rojc i Mario Merkaš. Stoga su već u ranim jutarnjim satima naši predstavnici krenuli za Varaždin kako bi na vrijeme mogli urediti izložbeni prostor škole. Podršku su im svojim dolaskom u Varaždin pružili i ostali učitelji. Kad se  postavio štand, učenice su uzele košare s proizvodima i dijelile prolaznicima, što je mnoge privuklo na naš štand. Ubrzo su se košare ispraznile pa su učenice su morale 'braniti' naš štand kako prosudbena komisija ne bi ocjenjivala samo dekoraciju. 

Na okruglom stolu koji je kasnije upriličen mogle su se čuti brojne pohvale školama za trud, maštovitost i inovativnost. Iako je i naša škola dobila brojne pohvale, posebno za naš prirodni med koji je rasprodan u rekordnom roku, komisija je odlučila kako će Varaždinsku županiju na državnom natjecanju predstavljati Osnovna škola Trnovec i Centar za odgoj i obrazovanje „Pahinsko“ iz Ivanca, dok će domaćin županijske smotre Dani kruha iduće godine biti Osnovna škola Petrijanec.

Ove godine Dani kruha prošli su više nego dobro. Svi su se vratili kućama s osmijehom na licu… Lijepo je uživati u obilju, no najljepše je kad sve što imaš možeš i podijeliti sa svojim bližnjima.

Novinarska grupa

(Više fotografija možete vidjeti u foto-galeriji.)

 

 

 


Osnovna škola Ljubešćica