2012-11-06 09:57:31

O „Maturalcu“ uz književnicu Branku Primorac

„Kako potaknuti učenike na čitanje? Što će nam knjige u životu?, Kako dobro pisati?“ – odgovore na ta i mnoga druga pitanja ponudila je književnica Branka Primorac koja je 30. listopada, u povodu Mjeseca knjige, posjetila OŠ Ljubeščica kako bi se družila s učenicima viših razreda.

Književnom susretu u školskoj sportskoj dvorani prethodio je kratak uvod u kojem su učenice Katarina Horvatić i Ana Horvatić predstavile našu školu, dok su učenice Martina Jurašković i Sara Horvatić pročitale književnici svoje pjesme za koje su nagrađene na smotrama u Zlataru i Sv. Ivanu Zelina.

Gošća-književnica ukratko se predstavila tako što je izdvojila najvažnije detalje iz svoga života. Istaknula je da je najprije postala novinarka, a tek u četrdesetima i književnica. Između devet knjiga koje je izdala, knjigu „Maturalac“ odabrala je kao najdražu i otkrila da, iako je to jako željela, zapravo nikada nije bila na maturalcu. Stoga je napisala knjigu istoimenog naslova u koju je unijela neke likove i događaje iz svoga života, što se čitateljima jako svidjelo. Također, predstavila je i knjigu „Ljubavni slučaj mačka Joje“ te priznala da je velika ljubiteljica mačaka i životinja uopće. Potom su učenici krenuli s brojnim pitanjima koja su pripremili za književnicu: o najdražoj knjizi, o školovanju, o pisanju i čitanju, o najdražim životinjama… Branka Primorac rado je odgovarala na sve dječje upite pa se susret pretvorio u dinamičan dijalog.

Predviđeno vrijeme brzo je proteklo. Na kraju su na red došli i autogrami te zajedničko fotografiranje novinara i književnice. Sretni i zahvalni što su imali priliku upoznati autoricu tako zanimljivih i rado čitanih romana, učenici su pohitali u knjižnicu posuditi njezina djela uz obećanje da će ove školske godine puno više čitati.


Osnovna škola Ljubešćica