2012-11-19 23:44:57

Dan sjećanja na Vukovar

Obljetnice su prigodne da se prisjetimo na neke trenutne i događaje koji su se zbili u povijesti nekog vremena.

Kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. godine odluku o proglašenju dana sjećanja na sve žrtve koje je Vukovar podnio te ratne 1991. godine. Tako ove godine obilježavamo već 21. godišnjicu spomena stradanja Vukovara, grada-simbola hrvatske slobode, grada koji je svoje stradanje, patnju i herojsku obranu ugradio u temelje suvremene hrvatske države.

Prije dvadeset i jednu godinu, 18. studenoga 1991. godine, nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru. Tužna statistika govori da je tijekom borbi i nakon ulaska srpskog okupatora u grad poginulo oko 550 branitelja i 1700 civila, oko 8000 Vukovarca bilo je odvedeno u srpske logore, dok ih se još oko 800 vodi na popisu nestalih. Iz grada je prognano i sve nesrpsko stanovništvo. Bio je to klasičan primjer etičkog čišćenja i jedan od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Stoga smo ove godine Dan sjećanja na Vukovar obilježili 19.11.2012. godine kao zajednički školski sat suvremene povijesti za učenike viših razreda. Učenice Ana i Katarina Horvatić pročitale su referate na temu Bitke za Vukovar, potom je učenica  Janja Žugec  pročitala ulomak iz djela „Priče iz Vukovara“ poznatog vukovarskog novinara Siniše Glavaševića, a pogledali smo i ulomke iz filma „Vukovar 1991. godine“.

Za kraj, u znak sjećanja na sve žrtve grada heroja i Domovinskog rata, predstavnici svakog razreda, u pratnji djelatnika škole, upalili su svijeće ispred spomenika žrtvama Domovinskog rata. Minutom šutnje odali smo počast našim herojima, poginulim braniteljima s područja Općine Ljubeščica, kao i svim braniteljima Domovinskog rata.

 

                                                                                                  Sara Horvatić, 8.b razred


Osnovna škola Ljubešćica