2014-02-18 08:38:02

Lidranovci iz godine u godinu sve bolji!

Najbolje literarne, novinarske i glumačke nade naše škole i ove su godine ostvarile uspjeh na Županijskoj smotri literarnog, dramsko–scenskog i novinarskog stvaralaštva, LiDraNo 2014. budući da u sve tri kategorije imamo radove predložene za Državnu smotru.

Domaćin ovogodišnje Smotre bila je Osnovna škola Breznički Hum. Zbog velikog broja sudionika, dvjestotinjak učenika i šezdesetak mentora, Smotra je održana u dva dijela:

u utorak, 4. veljače 2014. godine – za literarni i novinarski izraz u OŠ Breznički Hum;

u petak, 7. veljače 2014. godine u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ Novi Marof – za dramsko-scenski izraz.

U  literarnom i novinarskom dijelu pravo sudjelovanja na Županijskoj smotri izborilo je 63 učenika i 38 učitelja-mentora iz 17 škola naše županije. Prema riječima članova Povjerenstva, zamjetna je visoka razina originalnosti i kreativnosti i u literarnom i u novinarskom izrazu, što je za svaku pohvalu. Našu školu predstavljalo je četvero učenika i dvije mentorice:  

u kategoriji literarnog izraza:

Martina Jurašković (7. r.) s pjesmom „Kak mesec“, mentorica Sanja Horžić, i Iva Sakač (8. r.) s pjesmom „Zelena“, mentorica Ivana Nogić;

u kategoriji novinarskog izraza:

Davor Kušić (8. r.) s reportažom „Život na sjeveru“ i Doroteja Novosel s intervjuom „Od neznalice do odlikaša“, mentorica Ivana Nogić.

Nije bilo lako među mnoštvom dobrih radova odabrati one najbolje, no članovi Povjerenstva pažljivo su odradili svoj posao te su na okruglom stolu, koji je upriličen za sve sudionike, objavili i detaljno obrazložili svoj izbor. Za Državnu smotru predložili su 7 literarnih radova, 5 samostalnih novinarskih radova, 3 radijske emisije i 5 školskih listova. Predloženi radovi naših učenika su: pjesma Martine Jurašković „Kak mesec“ i reportaža Davora Kušića „Život na sjeveru“. Najbolji učenici dobili su priliku pročitati svoje radove što je, svakako, uljepšalo cijeli susret.  

Predloženi radovi prije državne Smotre moraju proći još jednu selekciju koju će izvršiti državno povjerenstvo između radova ovih četiriju županija: Varaždinske županije, Međimurske županije, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije. Do tada, držimo palčeve našim učenicima i njihovim mentoricama!

Dramsko-scenski dio Smotre održan je na daskama Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu. 130 učenika i 27 učitelja-mentora iz 19 škola Varaždinske županije predstavilo je pred Prosudbenim povjerenstvom i punim gledalištem svoju kreativnost i originalnost u scenskom izričaju. Izveli su 16 pojedinačnih i 18 skupnih nastupa i iako su svi nastupi bili vrlo kvalitetni, naš učenik Davor Kušić uspio se svojim monologom „Heroj s plaže“ nametnuti i Povjerenstvu i publici pa je izborio pravo nastupa na državnoj Smotri LiDraNo 2014.

Davoru i njegovoj mentorici Sanji Horžić čestitamo na postignutom uspjehu te im želimo puno uspjeha i dobrih nastupa i na državnoj razini!

 

                                                           Novinarska grupa


Osnovna škola Ljubešćica