2014-03-20 19:16:29

Uspješni sudionici Gradskog natjecanja mladih Crvenog križa

Ekipa Prve pomoći naše škole sudjelovala je 15. ožujka 2014. godine u prvoj razini natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa koje je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof. Iva Sakač, Marta Štriga, Stela Španić, Doroteja Novosel, Daria Štriga i Glorija Ratković te njihova voditeljica Petra Siladi pokazale su što znaju i umiju te su osvojile odlično drugo mjesto.

Natjecanje je održano u OŠ Novi Marof u vremenu od 09.00 do12.00 sati, a uz našu ekipu sudjelovale su još tri ekipe: OŠ Novi Marof, OŠ Breznički Hum i OŠ Svibovec.

Ovo zahtjevno natjecanje podijeljeno je u šest radnih pozicija (radilišta) te obuhvaća:

- pisanu provjeru znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima; 

- pisanu i praktičnu provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći. Posebno zanimljiv dio natjecanja bio je na 5. i 6. radnoj poziciji gdje su natjecatelji morali pokazati i primijeniti naučenu tehniku pružanja prve pomoći unesrećenim osobama. Realističnost u prikazivanju ozljeda zadobivenih u simuliranim situacijama nesretnih slučajeva, kao i timski rad natjecatelja pratili su  i ocjenjivali sudci. 

Na kraju natjecanja proglašeni su rezultati i podijeljena priznanja svim natjecateljima, mentorima i njihovim školama. Rezultati natjecanja bili su sljedeći:

 

1.         mjesto: ekipa OŠ Breznički Hum 

2.         mjesto: ekipa OŠ Ljubešćica 

3.         mjesto: ekipa OŠ Novi Marof

4.         mjesto: ekipa OŠ Svibovec

 

Cilj ovog natjecanja je popularizirati rad Crvenog križa i osvijestiti važnost pružanja prve pomoći, ali i motivirati mlade osobe za humanističko djelovanje u zajednici, stoga bi u budućnosti, svakako, trebalo poraditi na uključivanju što većeg broja škola u ovo plemenito i hvalevrijedno natjecanje.

                                                                                  Novinarska grupa


Osnovna škola Ljubešćica