2014-04-04 12:21:17

Državni LiDraNo odlična je prilika za razmjenu iskustava

Na Državnom susretu LiDraNo održanom u  Primoštenu od 23. do 25. ožujka  2014. godine okupilo se tristotinjak najoriginalnijih glumaca, novinara i autora književnih tekstova iz cijele Hrvatske. Među najboljim umjetnicima svoje mjesto, već drugu godinu zaredom, pronašao je i naš učenik Davor Kušić (8. r.) koji je izvodeći monolog Heroj s plaže i više nego uspješno predstavio našu školu i Varaždinsku županiju.

Prema riječima Davorove mentorice, učiteljice Sanje Horžić sudjelovanje na državnom LiDraNu nezamjenjivo je životno iskustvo za svakog učenika, a svakom mentoru veoma važan oblik permanentnog usavršavanja. Gledajući pojedinačne i skupne scenske nastupe, učenici i učitelji mogu doživjeti scenu kao „Hrvatsku u malom“,  tj. na jednom mjestu može se čuti kako odzvanjaju kaj, ča i što te različiti oblici zavičajnih govora u čemu i jest bogatstvo hrvatskoga jezika. Čitajući samostalne novinarske radove te školske listove može se vidjeti kako mali novinari na različite načine prate aktualna događanja iz svoga užeg i šireg zavičaja. Literarni radovi prave su male književne minijature kojima autori duboko prodiru u različite tematike od kojih su najčešće ljubav, pejzaž i socijalni problemi današnjega svijeta. Suvremene probleme prate i vrlo zanimljive radijske emisije o sportu, Romima u Međimurju ili o svećeniku iz Benina.

Tijekom trodnevnog zajedničkog druženja na smotri učenici stječu nove prijatelje iz cijele Hrvatske te upoznaju prirodne i kulturne vrednote svoje domovine. Učiteljima pak ovakav oblik druženja služi za razmjenu iskustava te „dobrih primjera“ iz prakse.

Čestitamo našim Lidranovcima, a svim ostalim učenicima i učiteljima želimo da što češće imaju priliku razmjenjivati iskustva na državnoj razini.

                                                                                  Novinarska grupa


Osnovna škola Ljubešćica