2014-04-30 23:09:00

Ovacije za književnicu Željku Horvat-Vukelja

Dana 28. travnja 2014. godine imali smo priliku u našoj školi ugostiti jednu od najpoznatijih hrvatskih književnica za djecu, ujedno i urednicu časopisa Modra lastaŽeljku Horvat-Vukelja. S književnicom su se družili svi učenici nižih razreda, vjerni čitači Slikopriča, Hrabrice, Reumatičnog kišobrana i mnogih drugih djeci zanimljivih priča i slikovnica koje se nalaze na njihovim popisima za lektiru. 

Spisateljicu je odmah na početku dočekalo malo iznenađenje – učenici 2., 3. i 4. razreda, uz pomoć učiteljice Valentine Grabar, izradili su lutkice i pripremili kratke igrokaze, a učenica Ana Zvonar pročitala je svoju omiljenu slikopriču Dar za mamu. Nakon zanimljivog programa spisateljica je pohvalila malene glumce i počela pričati neke od svojih  najzanimljivijih priča, a inspiraciju je vukla iz ljubičaste torbe: od bojica koje se svađaju zbog šiljila, do vezica koje su bile veoma neposlušne. Uz priču, čak je i zasvirala na klaviru.

Učenici su naučili kako je nastala totalna tišina, kako je nastao pljesak, kako se vežu vezice, što je metronom i mnoge druge zanimljivosti, a književnica im je za njihovo znanje i zalaganje 'podijelila' i ocjene. Kao šećer na kraju susreta, književnica je zasvirala Kad si sretan. Učenici su joj se pridružili ispunivši našu sportsku dvoranu pjesmom, veseljem i ovacijama.

Naša gošća bila je oduševljena uređenošću škole i naše Ljubeščice, a posebno ju je dirnuo posjet Ljubeškoj etno-kući gdje su je domaćice-umirovljenice jako lijepo primile, provele kroz kuću te pojasnile podrijetlo i svrhu starih predmeta.

Intervju sa Željkom Horvat-Vukelja, koji je vodio učenik Davor Kušić, moći ćete pročitati u najnovijem broju našeg školskog lista Ljupko, a do tada vas pozivamo do pročitate barem jedno djelo/priču/slikopriču ove zanimljive književnice.

 

                                                                                  Novinarska grupa


Osnovna škola Ljubešćica