2014-10-01 00:09:45

Klara zadivila publiku

„Zbor malih pjesnika“ recital je koji se već četrdeset i pet godina održava u sklopu Dana kajkavske riječi u Zlataru. Ove je godine održan u subotu 27. rujna u sto i četiri godine staroj Sokolani, a samom recitalu prethodio je golem posao članova Povjerenstva u sastavu: prof. Željka-Horvat Vukelja, dr. sc. Ivo Kalinski i dr. sc. Joža Skok koji su od 286 pristiglih radova iz  33  škole za recital i zbirku odabrali  četrdeset najboljih dječjih dijalektalnih pjesama. Na recitalu autori su sami predstavljali svoje pjesme, a čast ulaska među najbolje imala je i Klara Ivanek, učenica 7. razreda OŠ Ljubeščica čija je misaona pjesma „Iščem, iščem …“ oduševila publiku.

Pjesme u zbirci podijeljene su u šest ciklusa: Zavičajna zemla, Mijloga Božeka darek, Cajti, Mrtulj, Črf i Siečanje. Počasni gosti recitala bili su učenici iz Cernika predstavljajući poeziju na štokavskom narječju, a veliko divljenje publike izazvao je pjevački zbor OŠ Zlatar  svojim vokalnim izvedbama kajkavskih pjesama.

Klara je svojim sudjelovanjem na recitalu trajno obogatila svoj literarni dijalektalni opus te će joj boravak u Zlataru zauvijek ostati u lijepom sjećanju kao i mentorici Sanji Horžić.

 

IŠČEM, IŠČEM…

 

Čez oblok gledim,

sedim i čkomim…

Zagledela sem se

f šaru  dugu,

veter je otpuhal

su moju tugu.

Iščem sreču

f druobnem cvietu

srčeku najdrajšem,

na cielem svietu.

Gledim slavujčeke

kak popievaju

dek vrapčeki

kalnu vodicu pijeju.

Iščem, iščem…

v mlake nekaj iščem….

Ni sama ne znam kaj?!

Iščem, iščem.

Iščem…


Osnovna škola Ljubešćica