2014-11-06 22:21:11

Spašeni od požara!

U našoj školi 5. studenoga 2014. godine uspješno je provedena vježba evakuacije u slučaju požara. Bila je to prigoda da svi učenici i djelatnici škole uvježbaju kako treba postupiti u slučaju požara, tj. da na praktičan način utvrde provedbu Plana evakuacije te da što prije napuste prostor zahvaćen požarom.

     Pretpostavke po kojima se vježba odvijala bile su: u knjižnici je ostao uključen električni uređaj. Na istom je došlo do kratkog spoja i uređaj se zapalio. Vatra je zahvatila stol i policu za knjige kraj kojih je stajao, a potom se proširila i na ostale dijelove inventara knjižnice. Dim požara prva je primijetila knjižničarka, koja je dozvala ravnatelja, a on je odmah zapovjedio da se alarmiraju učenici, učitelji i osoblje škole i da se pristupi evakuaciji zgrade, sukladno Planu evakuacije. Odmah potom telefonom obavješćuje Županijski centar 112 o događaju, koji obavijest prenosi Operativnom centru Varaždin, Hitnoj medicinskoj službi i Policijskoj postaji Novi Marof. Operativni centar Varaždin alarmira DVD Ljubešćica. Obzirom da je nekoliko učenika ostalo u zgradi, potrebno ih je spasiti, a povrijeđenim učenicima pružiti prvu pomoć i medicinski ih zbrinuti.

     Vježba je uspješno provedena jer je požar u zgradi ubrzo ugašen. Organizator vježbe bio je Stožer zaštite i spašavanja Općine Ljubešćica, a sudjelovali su: DVD Ljubešćica, pripadnici Crvenog križa, HGSS-a, PP Novi Marof i ekipe hitne medicinske službe. Članovi Društva Crvenog križa na učenicima su zorno predočili ozljede i demonstrirali zbrinjavanje povrijeđenih osoba.

     U nastavku vježbe, nakon kraćeg teorijskog dijela, demonstriran je rad s aparatima za početno gašenje pa su djelatnici škole imali priliku iskazati svoju spretnost i brzinu u gašenju požara. Ipak, glavna 'zvijezda' vježbe bio je potražni pas Baltazar iz HGSS-a Stanica Varaždin koji je uspješno i u najkraćem mogućem roku demonstrirao potragu za nestalom osobom.

     Pokazna vježba potvrdila je osposobljenost i spremnost kako žurnih službi tako i učenika i djelatnika Škole, što je u nepredviđenim i potencijalno opasnim situacijama, u većini slučajeva, odlučujući faktor. 

(Sve fotografija pogledajte u foto-galeriji.)


Osnovna škola Ljubešćica