2014-11-13 22:43:02

Zanimljiva i sadržajna terenska nastava u Zagrebu

Učenici viših razreda naše škole proveli su 31. listopada 2014. godine na terenskoj nastavi u Zagrebu  gdje su najprije u kazalištu „Mala scena“ pogledali predstavu „Debela“,  nastalu prema istoimenoj knjizi koju je napisala Silivija Šesto Stipaničić, te se potom razdvojili i pošli u obilazak zagrebačkih muzeja. 

Nakon zanimljive i poučne predstave učenici su se podijelili u dvije grupe. Prvu grupu činili su 5. i 6. razredi koji su krenuli u obilazak  „Etnografskog muzeja“, dok su učenici 7. i 8. razreda krenuli u  „Tehnički muzej“. U „Tehničkom muzeju“ bilo je vrlo živo. Učenici su uz stručno vodstvo obišli: odjel transformacije energije, odjel osnova poljodjelstva s apisarijem , maketu rudnika, tj. odjel geologije, rudarstva i nafte, odjel vatrogastva, odjel prometnih sredstava te odjel velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike. Najviše su naučili upravo na odjelu jednog od najvećih hrvatskih izumitelja, Nikole Tesle, gdje su, na zoran način, dobili puno informacija o energiji, o životu, radu i izumima Nikole Tesle, te su čak dobili priliku biti dijelom pokusa kojima se demonstriraju njegovi najpoznatiji izumi. Tako su neki učenici 'zaglavili' u izoliranom kavezu dok je kroz druge prolazila struja, osvjetljavajući ih.

U vrlo zanimljivom obilasku Etnografskog muzeja učenici 5. i 6. razreda vidjeli su nošnje iz svih krajeva Hrvatske, upoznali se s mnogim predmetima koje su ljudi prije koristili te su s pozornošću slušali i pratili sve što im je voditeljica muzeja govorila. Iz stalne postave muzeja učenicima su se najviše svidjela djela djece iz Japana i glava starih  afričkih ratnika. Najviše im se svidjela pomalo jeziva priča o tim glavama. Naime, u ratnim pohodima, kada su zarobljavali vojnike, nakon nekog vremena odrubili bi im glave i iz njih bi izvadili lubanju i sve organe te bi tu kožu kuhali u nekim biljkama da se smanji na željenu veličinu. Potom bi glavama sašili oči i usta te bi te glave nosili kao amajlije jer su vjerovali da će im one dati snagu pokojnih ratnika.

Učenici i učitelji bili su vrlo zadovoljni učincima terenske nastave te su iskazali želju da Zagreb što češće bude njihova učionica.

Kako su predstavu „Debela“ vidjeli učenici viših razreda, možete pročitati u komentaru novinarke Klare Ivanek (7. r.).

Komentar kazališne predstave „Debela“

Nitko nije savršen

Učenici OŠ Ljubeščica gledali su u Zagrebu 31. listopada 2014. „teen“ predstavu „Debela“. Kazlišne pristojnosti i ponašanja nije manjkalo jer su svi bili oduševljeni. Predstava je bila izvrsna, polazeći od glazbe, pa do kostima, glumaca i plesa. U predstavi je kvalitetno prikazan „problem“ današnjih djevojaka, a to je debljina.

Mislim da je poruka ove predstave „nitko nije savršen“, jer djevojke misle da moraju izgledati poput modela u časopisima i reklamama. Najbolje to prikazuje glavni lik naše predstave, a to je djevojka Lada (Lana Gojak) koja misli da je jako debela, i da je nijedan dečko ne voli. Većinu scena popratila je odgovarajuća glazba i ples. Zanimljivosti nije nedostajalo jer je cijela predstava režirana i odigrana baš kao da gledamo same sebe. Ostali glumci po kvaliteti izvedbe nimalo ne zaostaju za glavnom glumicom i oni, zapravo, u cijeloj predstavi na razne načine utječu na Ladu. Predstava je puna humora, ali i emocija. Meni osobno, najljepši je dio predstave kada Lada shvati da nije tako ružna i grozna te zavoli Zlatka (Luka Juričić).

Ovu predstavu preporučam svima, a najviše mojim vršnjacima. Uistinu je vrijedi pogledati jer ćete, zasigurno, nešto naučiti i pritom se dobro zabaviti!

                                                             Klara Ivanek, 7. r. 

 


Osnovna škola Ljubešćica