2014-12-02 09:06:45

Druženje s književnicom Majom Brajko-Livaković

Maja Brajko-Livaković, jedna od najčitanijih književnica za djecu i mlade, čija su djela „Finka Fi“ i „Kad pobijedi ljubav“ uvrštena u popise lektire, posjetila nas je 20. studenoga 2014. godine kada je u sportskoj dvorani organizirano jednosatno druženje s učenicima viših razreda.

Susret je organizirala i pripremila knjižničarka Ivana Nogić u suradnji s izdavačkom kućom „Alfa“. Bila je to odlična prigoda da nam književnica predstavi svoja djela te da porazgovara s učenicima o važnosti svakodnevnog čitanja. Voditeljice susreta bile su učenice Klara Ivanek i Ivana Horvatić koje su prigodnim riječima pozdravile gošću. Svojim kajkavskim stihovima književnicu su pozdravile i naše pjesnikinje Martina i Klara, što je bilo popraćeno velikim pljeskom.

Književnica Maja Brajko-Livaković u svojim romanima i pripovijetkama piše o svijetu prirode, njegovu očuvanju i problemima odrastanja mladeži. Autorica je najprije predstavila svoj roman „Kad pobijedi ljubav“ i porazgovarala s učenicima o problemima ovisnosti, posebno ovisnosti o drogama te važnosti pravog prijateljstva u teškim i naizgled bezizlaznim trenutcima. Razgovaralo se i o odrastanju i sazrijevanju u pubertetu, o obiteljskim odnosima, o prvim ljubavima te o preuzimanju odgovornosti za vlastite postupke. Predstavila je i roman „Stakleni dvorac“ te pojasnila da ga je napisala u vrlo kratkom roku budući da je nastao prema priči koju je napisala prije gotovo 30 godina. U romanu ima elemenata fantastike jer svjetlosna bića prate ljude, stari ljudi žele postati mlađi, itd. Književnica je predstavila i najnoviji roman „Nemoj reći nikome“ u kojem, između ostalog, piše o problemu trgovanja ljudima. Predstavljajući metaforičku pripovijetku „Finka Fi“, koja je u lektiri za pete razrede, književnica je pojasnila da je Finka Fi jedna školjkica koja predstavlja sva živa bića, a ruka koja ju želi odvojiti od njezinog prirodnog staništa predstavlja svakog čovjeka koji želi narušiti prirodni sklad.

Kako je to uobičajeno na književnim susretima, učenici  su za Maju Brajko-Livaković imali nekoliko pitanja, a ona je s njima rado podijelila svoju veliku ljubav prema čitanju i pisanju, stoga se nadamo da će učenici upamtiti njezine savjete te ih potražiti u njezinim djelima.


Osnovna škola Ljubešćica