2018-10-23 13:03:26

Bogatstvo okusa iz našeg školskog vrta

     Županijska smotra „Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje“ održana je u subotu 20. listopada 2018. godine na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Okupila 36 osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije. Predstavnici naše škole bile su učenice 6. razreda: Laura Sakač, Dora Ivanek i  Magdalena Horg te učitelji: Mario Merkaš, Josip Toma i ravnatelj Ivica Rojc koji su uredili vrlo zapažen štand. Brojnim posjetiteljima prezentirali su, uz brojne slane i slatke slastice, bogatstvo okusa iz našeg školskog vrta.

     Smotra je počela povorkom sudionika od Franjevačkog trga do Varaždinske katedrale gdje je u 9 sati bila služena sveta misa zahvalnica. Nakon mise povorka se uputila na Franjevački trg gdje su sve škole uredile svoje štandove.

     Kao i svake godine, na našem se štandu našlo obilje slanih i slatkih proizvoda od različitih vrsta žitarica koje su pripremile vrijedne ruke mama i baka naših učenika. Izloženi su bili i proizvodi iz našeg školskog vrta: zimnica te naše ekološko voće i povrće. Ipak, najviše pozornosti privukao je domaći ajvar od povrća iz školskog vrta koji je ispekla naša teta kuharica. Ajvar s domaćim kruhom rado su kušali brojni posjetitelji, čak i stranci, koji su uz pohvale za okus tražili i recept za ovaj ukusan namaz. Mogao se kušati i naš med, a sve što se ispeklo podijelilo se prolaznicima. 

     Sve štandove obišlo je Prosudbeno povjerenstvo te predstavnici Varaždinske županije i Varaždinske biskupije, kao i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport mr.sc. Miroslav Huđek te predstavnici Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan, škole domaćina, koji su podijelili prigodne zahvalnice svim školama. Povjerenstvo je odlučilo da je pobjednik ovogodišnje Smotre Osnovna škola Vinica koja će sljedeće godine biti domaćin Županijske smotre „Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje“.

     Ovom prigodom zahvaljujemo svim mamama, bakama, našem prijevozniku Draženku Sakaču i svim ostalim vrijednim ručicama bez čijeg truda i ljubavi ne bismo mogli tako uspješno predstaviti našu školu i običaje našeg kraja.


Osnovna škola Ljubešćica