2018-11-18 21:44:26

Važnost digitalne i medijske pismenosti

      „Digitalna i medijska pismenost“ bila je tema panela održanog u Županijskoj palači u Varaždinu 14. studenoga 2018. godine, u organizaciji Koordinacijskog odbora za pripremu projekta „Varaždinska županija – prijatelj djece“. Predavanjima je prisustvovala i predsjednica Vijeća učenika naše škole Nika Hladnić u pratnji stručne suradnice Mirjane Obadić.

     Varaždinska županija je među prvima u Hrvatskoj krenula s aktivnostima koje vode dobivanju titule „Županija prijatelj djece“, a Koordinacijski odbor je prepoznao važnost teme digitalne i medijske pismenosti, kako za učenike tako i za učitelje i stručne suradnike. Sudionici predavanja mogli su se, na jednom mjestu, upoznati s izazovima medijske i digitalne pismenosti o čemu su govorili relevantni stručnjaci iz navedenih područja.

     Događaj je Županija organizirala uoči Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava 20. studenoga, na datum kada je usvojena UN-ova Konvencija o pravima djeteta, napomenula je dr. med. Mirjana Kolarek Karakaš, predsjednica Koordinacijskog odbora „Županija prijatelj djece“. Uz nju, sudionici panela bili su Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr, Tatjana Novak iz PU varaždinske, Nikola Jozić, vanjski suradnik Sveučilišta Sjever, Nebojša Buđanovac, psihoterapeut, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Lovro Lukavečki, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije, i Dubravka Kalinić-Lebinec, učiteljica razredne nastave i voditeljica medijske grupe u II. OŠ Varaždin.

     "Portal Agencija za elektroničku pismenost i UNICEF su ove godine proveli istraživanje u kojem su hrvatski građani trebali sami sebi dati ocjenu iz medijske pismenosti. Dali su si prosječnu ocjenu 2,8 od maksimalno 5. Bio je to dobar pokazatelj da su građani svjesni da na tom području ima još puno prostora za učenje i daljnji razvoj. Važno je razvijati digitalnu i medijsku pismenost, jer živimo okruženi medijima, „uronjeni“ smo u njih, a da bi se u tome znali snaći, jako su važne i korisne vještine medijske i digitalne pismenosti", rekla je Ana Dokler.


Osnovna škola Ljubešćica