2019-02-28 14:14:36

Dan ružičastih majica

     Svi učenici i djelatnici naše škole obilježili su Dan ružičastih majica 28. veljače 2019. godine. Tom prigodom odjenuli su ružičaste majice te su na zajedničkom Satu razrednika poslali jasnu poruku:"Nasilje prestaje ovdje!"

     Pripreme za obilježavanje Nacionalnog dana prevencije vršnjačkog nasilja, poznatijeg kao Dan ružičastih majica, odrađene su tijekom mjeseca veljače na satovima razrednika, a glavni koordinator svih aktivnosti bila je učiteljica Jasna Šprem Gušić. Učenicima su prikazivani video materijali na temu vršnjačkog nasilja te je provedena kratka anonimna anketa koju je ispunilo 128 učenika od 1. do 8. razreda. Pitanja u anketi bila su vezana uz sigurnost u školi, kako se učenici osjećaju tijekom boravka u školi, jesu li ikada u školi bili promatrači ili žrtve vršnjačkog nasilja te ako jesu, što su točno doživjeli. Nakon obrade podatci su uspoređeni s podatcima na razini države, a rezultati su predstavljeni na zajedničkom Satu razrednika koji je 28. veljače najprije bio održan za sve učenike nižih razreda, a potom i viših razreda. Tom prigodom je nekoliko učenika 4. i 8. razreda pročitalo svjedočanstva učenika opisanih u anketi o viđenom ili doživljenom nasilju u školi.

     Iz ankete proizlazi da je čak 38 % učenika naše škole bilo je žrtvom nekog oblika vršnjačkog nasilja, dok je prosjek na razini države 27 %. Podatak je to koji upozorava i učenike i djelatnike škole da obrate više pozornosti na nasilje u školi kako bi žrtava nasilja bilo što manje.

U nastavku možete vidjeti kako su se točno izjasnili naši učenici.

     Također, svi učenici škole mogli su se uključiti u likovni natječaj čija je tema bila izrada plakata putem kojega se i crtežom i riječju promiče osuda nasilja i nasilničkog ponašanja.

     Na natječaj je pristiglo ukupno 56 radova učenika koji su bili podijeljeni u četiri kategorije:

1. i  2.  razred – pristiglo 14 radova – pobjednički rad izradila učenica 1. razreda Katarina Kranjec 3. i  4.  razred - pristiglo 27 radova – pobjednički rad izradila učenica 3. razreda Petra Sakač 5. i  6.  razred - pristiglo 10 radova – pobjednički rad izradile učenice 6. razreda Magdalena Horg i Dora Ivanek 7. i  8.  razred - pristiglo 5 radova – pobjednički rad izradile učenice 8.a razreda Martina Bukovčan i Nika Hladnić.

Radove je prosuđivalo povjerenstvo u sastavu:

učiteljica likovne kulture Ivanka Hodja Kukovačec knjižničarka Ivana Nogić učiteljica Tamara Sakač.

     Na zajedničkoj svečanosti proglašeni su autori pobjedničkih radova. Zadnja aktivnost bila je zajedničko fotografiranje uz poruku: NASILJE PRESTAJE OVDJE!


Osnovna škola Ljubešćica