2019-04-18 22:48:37

Noć knjige uz „Kaj vu duši“

     Ovogodišnja „Noć knjige“ u našoj je školi, zbog proljetnog odmora učenika, obilježena nešto ranije, 16. travnja. Nakon prijepodnevnih čitanja priča i pjesama u školskoj knjižnici, u popodnevnim satima upriličena je književna večer „Kaj vu duši“ kojoj je prisustvovalo 80-ak zaljubljenika u knjigu i čitanje.

     „Noć knjige“ započela je čitanjem naglas svima poznate priče Vladimira Nazora o „Bijelom jelenu“. Čitale su učiteljica 3. razreda i knjižničarka, a pažljivi slušači bili su učenici 3. razreda koje su potom čekali stvaralački zadatci. U knjižnici su se čitali i radovi nastali na temu „Koji si ti lik?!“, a čitale su i pjesme pristigle na natječaj literarno-likovni natječaj „Kaj vu duši“. Također, u školskoj knjižnici postavljena je izložba 32 likovna rada pristigla na natječaj „Kaj vu duši“.

     U 16 sati započeo je prodajni sajam knjiga. Nakladničke kuće pripremile su bogatu ponudu naslova za sve generacije pa je sajam bio dobra prilika za kupnju zanimljivih knjiga i slikovnica po prigodnim cijenama.

     U 17 sati bilo je vrijeme za početak književne večeri „Kaj vu duši“. Brojni učenici i roditelji, te svi oni kojima je kaj vu duši, ispunili su knjižnicu do posljednjeg mjesta. Nakon uvodnog pozdrava knjižničarke, započeo je program koji su odlično vodile učenice 4. razreda Marija Trakoštanec i Ema Barila. Na natječaj je pristiglo mnoštvo kvalitetnih  radova – 22 literarna i čak 32 likovna rada, a sudjelovali su učenici od 1. do 8. razreda. Stručno povjerenstvo odabralo je najkvalitetnije literarne radove na kajkavskom narječju, njih 18, koje su učenici i pročitali. Našim učenicima pridružili su se i gosti, učenici iz OŠ Visoko Elena Šurbek i David Geček te njihov mentor Tibor Martan. Književnu večer obogatili su likovni radovi koji su bili su izloženi u školskoj knjižnici.

Nastupili su:

1.         Mirna Horvatić, 4 razred: Kaj vu duši

2.         Fran Hosni, 3. razred: Moj maček

3.         Elena Šturbek, 5. razred: Moj brat

4.         Leon Horvatić, 7. razred: Kaj nek delam?

5.         Emilija Horžić, 2. razred: Senjala sem…

6.         Mirjana Golub, 7. razred: Jedva čakam!

7.         Martina Horvatić, 8.b razred: Senjala sem…

8.         Damjan Tomiek, 6. razred: Moje Zagorje

9.         Iva Tomiek, 6. razred: Moje Zagorje

10.       Magdalena Horg, 6. razred: Zagorje

11.       Sara Horvatić, 6. razred: Oblak

12.       Emanuel Smoljanović, 5. razred: Bela breza

13.       David Geček, 6. razred: Moj zavičaj

14.       Jasmina Klopotan, 8.a razred: Zagorje gledim

15.       Tin Mikulčić, 6. razred: Kad te senjam

16.       Tatjana Gotić, 6 razred: Gledim

17.       Lira Hajsok, 8.b razred: Ljubaf

18.       Petra Štriga, 8.b razred: Kakva je to ljubaf?

     Za glazbeni predah bile su zadužene Tea Štriga na gitari te Ema Ferčić i Dora Ivanek na klaviru.

     Autori tri najkvalitetnija literarna rada te tri najoriginalnija likovna rada nagrađeni su poklon-knjigama, a nakon svih izvođača glasali su i posjetitelji te je dodijeljena i nagrada publike.

     Na književnoj večeri predstavljena je i slikovnica „Vitezovi proljetne livade“ gdje su se našle priče naših učenica Elene Brčina, 4. razred, te učenice 8. razreda Jasmine Klopotan, koje su ih napisale i pročitale zajedničkim snagama. Njihove mentorice bile su učiteljice Božica Šantek i Sanja Horžić.

     Također, predstavljen je i zbornik radova sa 8. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“, održanom u Križevcima, pod nazivom „Učitelju, gdje stanuješ?“, gdje su objavljeni radovi naših učenica Dore Ivanek i Sare Horvatić, koje su ih, također, pročitale (mentorica Sanja Horžić).

     Književnu večer podržao je i ravnatelj Ivica Rojc koji je, uz sve pohvale sudionicima, uručio prigodna priznanja, a pohvalio je i brojnu publiku što su svojim dolaskom podržali naš kajkavski govor i kulturu čitanja.

     Nakon čitanja uslijedilo je druženje uz kavu i kolače, a brojni posjetitelji iskoristili su prigodu za povoljniju kupnju ponekog zanimljivog naslova.

     Bilo je to naše peto obilježavanje „Noći knjige“ koja se tradicionalno obilježava 23. travnja brojnim programima kojima se nastoji promicati kultura čitanja.


Osnovna škola Ljubešćica