2019-05-07 13:37:41

Terenska nastava u Krapinu i Kumrovec

30. travnja u prohladno i oblačno jutro, minibusom smo krenuli put Hrvatskog zagorja, u Krapinu i Kumrovec.

Muzej krapinskih neandertalaca jedan je od najsuvremenijih muzeja na svijetu koji sadrži brojne interaktivne sadržaje koji pobuđuju sva osjetila posjetitelja. 

Nalazište krapinskih neandertalaca "Hušnjakovo" zaštićeno je kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj, a pripada među najznačajnije paleoantropološke lokalitete svijeta. Iznimnim bogatstvom nalaza i otkrićem najvećeg staništa neandertalskoga čovjeka, zahvaljujući geologu i paleontologu Dragutinu Gorjanoviću Krambergeru, do danas je ostalo nenadmašno vrelo suvremenih znanstvenih informacija.

Četvrtaši su s velikim zanimanjem pratili i aktivno sudjelovali u izlaganju stručne voditeljice. Upisali su se u knjigu dojmova, kupili suvenire, odmorili se i krenuli prema Kumrovcu.

Danas je etno-selo Kumrovec najveći tradicijski uređeni prostor u Hrvatskoj koji posjetiteljima dočarava autentičan izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća. S oko četrdesetak obnovljenih objekata tradicijskog graditeljstva saznajemo kako su živjeli naši stari. Uređeni postavi govore o običajima i svakodnevnici  seljaka s jedne strane, a s druge prikazuju razne tradicijske obrte kojima su stanovnici zagorskih sela osiguravali egzistenciju svojim obiteljima. 

Učenici su puno saznali od stručne voditeljice i s velikom pažnjom slušali i upijali sve informacije.

Uz sladoled, vedro raspoloženje i igru na livadi, završili smo naš izlet.

Od učiteljice Valentine Ivanušec i Božice Šantek, četvrtašicama i četvrtašima komplimenti za kulturno ponašanje i pokazano veliko znanje!

 

Tekst: Božica Šantek, učiteljica 4. razreda

Fotografije: Valentina Ivanušec, učiteljica u produženom boravku


Osnovna škola Ljubešćica