2022-03-08 13:41:52

Prvo mjesto na Županijskom natjecanju „Čitanjem do zvijezda“

     Nakon dvije godine pauze učenici naše škole priključili su se brojnim sudionicima ovogodišnjeg Natjecanja u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“, koje se održava već 13 sezona zaredom. Na županijskoj razini održanoj 2. ožujka 2022. godine naši čitači Lana Dvorski, Ivana Baričević i Mihael Barjaktarević osvojili su prvo mjesto te se plasirali na državnu razinu natjecanja.

     Zbog epidemiološke situacije sve ovogodišnje razine natjecanja provode se online, no to nije umanjilo broj sudionika, dapače! Na županijskom natjecanju sudjelovale su ekipe iz 19 škola naše županije, a kviz-znanja bio je prilično zahtjevan budući da je trebalo pročitati, pogledati i usporediti tri romana i tri istoimena filma na temu „Knjiga i film“:

1.       Tajni vrt / Frances Hodgson Burnett

2.       Vještice / Roald Dahl

3.       Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu / Ransom Riggs.

     Osim poznavanja sadržaja filmova i književnih djela, na županijskoj razini provjeravala se i informacijska i medijska pismenost, opća kultura, poznavanje stranih jezika… Naši šestaši odlično su se snašli u kvizu-znanja! S osvojena 153 boda zauzeli su prvo mjesto čime su izborili državno natjecanje! „Iza ovog velikog uspjeha naše ekipe stoji puno vremena, rada  i truda u čitanju, gledanju, proučavanju i uspoređivanju spomenutih knjiga i filmova“, istaknula je mentorica naših čitača, knjižničarka Ivana Nogić. Lana, Ivana i Mihael primili su priznanja i simbolične nagrade za uspješno sudjelovanje, a počastili su se i tortom.

     Natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ pokrenuto je u šk. god. 2009./2010. u Međimurskoj županiji. Nakon dvije godine natjecanju se priključuju županije Sjeverne Hrvatske pa natjecanje dobiva regionalni karakter. Kontinuiranim interesom škola iz čitave Republike Hrvatske projekt je poprimio državni karakter, a uskoro i međunacionalni budući da su se priključile i škole iz Republike Srbije i Republike Mađarske koje pohađaju učenici pripadnici hrvatske nacionalne manjine.

     Dok se naša ekipa priprema za državno natjecanje, koje će se održati također online 5. svibnja 2022. godine, pozivamo vas da sami provjerite koliko su gore spomenute knjige uzbudljive, zabavne i maštovite. Čekaju vas u našoj školskoj knjižnici!


Osnovna škola Ljubešćica