2022-05-10 11:19:27

Dvodnevne aktivnosti u sklopu Noći knjige 2022.

     Noć knjige 2022. obilježena je u našoj školi brojnim radionicama koje su se odvijale 26. i 28. travnja. Otvorili su je učenici 7. razreda koji su u informatičkoj učionici izrađivali „Fakebook profile književnika“. Nastavili su učenici 5. razreda koji su tragali za pričom "Ema i šumska vila". Uslijedile su radionice na otvorenom pod nazivom „Lektira u boci“, u kojima su sudjelovali svi učenici 1. - 4. razreda. Završna radionica „Knjiga i film – kako pobijediti vještice“ održana je 28. travnja kada su se zainteresirani učenici do večernjih sati družili s romanom i filmom „Vještice“ Roalda Dahla. Cilj dvodnevnih aktivnosti bio je obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) i, naravno, poticanje učenika da što više čitaju.

     Jedanaesta po redu Noć knjige započela je radionicom „Fakebook profil književnika“ za učenike 7. razreda koji su u informatičkoj radionici istraživali biografije naših i stranih književnika. Nakon istraživačkog dijela zadatak je bio da u ponuđenom digitalnom alatu izrade „Fakebook profil“ odabranog književnika ili književnice. Najuspješniji učenici nagrađeni su slatkom nagradom, dok su ostalim sudionicima podijeljeni prigodni straničnici za uspomenu na ovu zanimljivu radionicu.

     "U potrazi za pričom" naziv je radionice u kojoj su učenici 5. razreda, u sklopu sata Hrvatskoga jezika, tragali za dijelovima priče "Ema i šumska vila ". Najprije su dijelove priče otkrivali virtualno, na računalima, a potom su odlomke priče lijepili na papir kronološkim slijedom. Uslijedilo je čitanje priče u cijelosti te aktualizacija, a radionica je završila velikim pljeskom, slatkom nagradom za najuspješnije i prigodnim straničnicima za sve sudionike.

      Za učenike od 1. do 4. razreda knjižničarka je osmislila i pripremila radionice „Lektira u boci“ koje učenici pamte još od prošlogodišnje Noći knjige kada su ih poželjeli opet odigrati. Zadatak svakog razreda bio je pronaći plastične boce, koje su bile sakrivene u školskom dvorištu, i zbrinuti ih u odgovarajuće vreće. Kako učenici ne bi bili zbunjeni, svaki je razred pratio svoju boju, tako su prvašići tražili narančaste boce, drugi razred plave, treći razred zelene, a četvrti žute. U bocama su se nalazile poruke sa zadatcima vezanima uz lektire koje su čitali ove školske godine. Kad su pronašli i riješili sve zadatke, igra je bila završena, a uslijedila je slatka nagrada i prigodni straničnici za sve sudionike.

"Lektiru u boci" najprije su zaigrali 1. i 4. razred

5. sat za bocama su tragali 2. i 3. razred

     Noć knjige završila je radionicom „Knjiga i film – kako pobijediti vještice“, održanom 28. travnja 2022. godine, kada su se zainteresirani učenici do večernjih sati družili s romanom i filmom „Vještice“ Roalda Dahla. Druženje uz knjigu i film osmislili su i pripremili članovi Novinarsko-radijske grupe koji su za početak izveli dramatizaciju ulomka iz knjige R. Dahla „Vještice“. Druženje se nastavilo čitanjem dramatiziranog ulomka i gledanjem istoimenog igranog filma. Nakon druženja uz film i kokice uslijedio je Kahoot kviz na temu knjige i filma „Vještice“. Za pobjednika kviza novinari su osigurali lijepu nagradu, dok su svi ostali sudionici primili zahvalnice i slatke paketiće.

     Aktivnosti u Noći knjige pripremila je i koordinirala knjižničarka Ivana Nogić, dok su organizatori na nacionalnoj razini bili: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruge školskih knjižničara, pod pokroviteljstvom Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA i Hrvatske gospodarske komore.

Do sljedeće Noći knjige, čitajmo zajedno!


Osnovna škola Ljubešćica