2022-05-12 10:20:48

Na državnom natjecanju "Čitanjem do zvijezda"

     Nakon osvojenog 1. mjesta na županijskom natjecanju „Čitanjem do zvijezda“ ekipa naše škole, u sastavu: Lana Dvorski, Ivana Baričević i Mihael Barjaktarević, natjecala se na nacionalnoj završnici održanoj 5. svibnja 2022. godine u našoj knjižnici. Zbog epidemiološke situacije cjelokupno natjecanje i ove se godine odvijalo online, a pravo sudjelovanja u kvizu znanja izborilo je 48 najboljih ekipa iz cijele Hrvatske. Iako su naši čitači na državnom natjecanju osvojili tek 41. mjesto, zadovoljni su ovogodišnjim sudjelovanjem jer su uživali u čitanju i gledanju filmova, te se već sada vesele novoj sezoni ovog natjecanja.

     Na državnoj završnici 13. sezone Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja „Čitanjem do zvijezda“ čitala su se zadana djela pod tematskim nazivom  „U svijetu knjiga“, čemu se odazvalo više od 1500 učenika i mentora iz gotovo 200 osnovnih škola diljem Republike Hrvatske te osnovnih škola u Vojvodini, što je natjecanju dalo i međunarodni karakter. Na državnu završnicu kviza znanja plasiralo se 48 škola, a ekipa naše škole osvojila je 41. mjesto.

     Zbog epidemiološke situacije natjecanje je, kao i prošle godine, održano online u programu Microsoft Forms. Kviz-znanja bio je prilično zahtjevan budući da je trebalo pročitati, pogledati i usporediti tri romana i tri istoimena filma na temu „Knjiga i film“:

1.       Tajni vrt / Frances Hodgson Burnett

2.       Vještice / Roald Dahl

3.       Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu / Ransom Riggs.

     Osim poznavanja sadržaja filmova i književnih djela, na državnoj razini provjeravala se i informacijska i medijska pismenost, opća kultura, poznavanje stranih jezika, s naglaskom na usporedbu knjige i filma. Sudjelovanje u natjecanju zahtijevalo je istraživačko učenje, čitanje s razumijevanjem, logičko razmišljanje i zaključivanje te međupredmetno povezivanje znanja bazirano na činjenicama i pojmovima iz filmova i knjiga, uočavanje poveznica, sličnosti i razlika, kako u pojedinim knjigama i filmovima, tako i među njima. Također, valjalo je proučiti osnovne podatke o  filmovima kao i biografije autora.

     Naši natjecatelji proučili su knjige od korica do korica, uloživši puno truda i vremena u iščitavanje knjiga i gledanje filmova. Iako se nisu našli među najboljima, zadovoljni su ovogodišnjim sudjelovanjem jer su uživali u čitanju i gledanju filmova, te se već sada vesele novoj sezoni natjecanja „Čitanjem do zvijezda“.

     Učenike je pripremala i vodila knjižničarka Ivana Nogić koja je ovaj uspjeh istaknula kao odličan nastavak brojnih aktivnosti provedenih u 2021. - Godini čitanja.


Osnovna škola Ljubešćica