preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljubešćica

 > O školi  > Knjižnica
Knjižnica

Školska knjižnica

·Radno vrijeme: utorak, četvrtak, svaki drugi ponedjeljak od 7.45 do 13.45

·Knjižničarka: Ivana Nogić, prof. hrvatskog jezika i književnosti i povijesti, dipl. knjižničar

·Smještaj: na prvom katu, 80m2

·Broj čitateljskih mjesta: 22

Dragi moji čitači i čitačice,

u okolnostima povratka svih učenika u školu na početku školske godine 2020./21., ponešto se mijenja i način rada školske knjižnice, zato molim da proučite letak i raspored rada.

 

   U slučaju prelaska na nastavu na daljinu, čitati možete i preko zaslona svojih računala ili tableta.

Osim svima poznate stranice e-lektire http://lektire.skole.hr/, kojoj je ponekad teže pristupiti, i za pristup trebate znati CARNetovo korisničko ime i zaporku, knjige možete čitati i preko ovih poveznica te iz dokumenta u privitku.

Iskoristite i ovu mogućnost za uživanje u čitanju!  

1. RAZRED

Balog, Zvonimir - Male priče o velikim slovima

Bauer, Ljudevit - Tri medvjeda i gitara

Ćopić, Branko. Ježeva kućica

Braća Grimm. Bajke

Horvat_Vukelja, Željka. Hrabrica

S. Junakovic Dome, slatki dome.pdf

Sigsgaard, Jens - Pale sam na svijetu

Škrinjarić, Sunčana - Plesna haljina žutog maslačka

Vitez, Grigor. A zašto ne bi...                           

2. RAZRED

Andersen, Hans-Christian - Bajke

Bednjanec, Ivica - Durica - Male ljubavi

Collodi, Carlo - Pinokio

 Bozicna bajka.pdf

Peroci, Ela - Djeco, laku noć

Pismo_iz_Zelengrada.pdf

Zvrko, Ratko. Grga Čvarak

SLIKOVNICE 1. I 2. RAZRED

Heine, Helme - Prijatelji Zauvijek

Zubović, Sonja. Najljepša stonoga sunčanih vrtova  

Huseinović, Kašmir. Oskar

3. RAZRED

M. Lovrak Vlak u snijegu.pdf

Ezop_Basne.pdf

Ezop BILJESKA O PISCU.doc

Perrault, Charles - Priče ili bajke iz prošlih vremena

Nazor, Vladimir - Bijeli jelen

Pilić, Sanja - Nemam vremena

Polak, Sanja - Dnevnik Pauline P.

Baum, Lyman Frank - Čarobnjak iz Oza

Lovrenčić, Sanja - Hrvatske narodne bajke

Brlić-Mažuranić, Ivana. Čudnovate zgode šegrta Hlapića

https://vdocuments.mx/hugh-lofting-prica-o-doktoru-dolittleu.html

Sijač sreće – Božidar Prosenjak

4. RAZRED

Gardaš,Anto.Tajna zelene pećine

Gardaš,Anto.Igračke gospođe Nadine

Brlić-Mažuranić, Ivana. Priče iz davnine: Kako, Potjeh tražio istinu, Ribar Palunko i njegova žena, Regoč, Šuma Striborova, Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica, Lutonjica Toporko i devet župančića. Sunce djever i Neva Nevičica, Jagor

Kipling,Rudyard.Knjiga o džungli

Lovrak,Mato.Družba Pere Kvržice

Pongrašić,Zoran.Mama je kriva za sve

Kljucic_oko_vrata.pdf

Spyri,Johanna.Heidi

Šesto,Silvija.Bum Tomica 1

Tko vjeruje u rode još - Nada Kumrić Mihoković

OSTALA LEKTIRA ZA 3. I 4. RAZRED

Lovrenčić, Sanja. Bajka o Sigismundi i Krpimiru

Meni je najbolje biti ja - Ankica Blažinović Kljajo

Miron u škripcu - Anto Gardaš

SLIKOVNICE NA ENGLESKOM JEZIKU (3. - 5. razred)

5. RAZRED

https://view.genial.ly/Popis-e-lektire-5.-r.-OŠ-Ljubešćica

6. RAZRED

https://view.genial.ly/Popis-e-lektire-6-r-OŠ-Ljubešćica

7. RAZRED

Maturalac - Branka Primorac

Cesarić,Dobriša.Pjesme

Dickens.Charles.Oliver Twist

Prosenjak,Božidar.Divlji konj

Šenoa,August.Čuvaj se senjske ruke

Majer,Vjekoslav.Dnevnik malog Perice

Novak, Vjenceslav. Odabrane pripovijetke: U glib, Nezasitnost i bijeda, Iz velegradskog podzemlja, Pripovijest o Marcelu Remeniću

8. RAZRED

https://view.genial.ly/Popis-e-lektire-8-r-OŠ-Ljubešćica

 

Dragi čitači,

     u našoj knjižnici se, također, željno iščekuje Božić i zimski praznici. Od otpisanih knjiga uređeno je božićno drvce, a u kićenju su pomogli učenici 4. razreda, kao i šegrt Hlapić! Zanimljivu pjesmu "Pozdrav Staroj godini" pročitala je i s nama podijelila naša najbolja čitačica prošle školske godine, učenica 3. razreda Jana Horvatić, koja vas poziva da i zimski odmor iskoristite za čitanje i zabavu uz knjige!

https://read.bookcreator.com/Pozdrav Staroj godini

 

Dragi čitači,

   budući da se bliži Dan sjećanja na žrtvu Vukovara koji je ove godine i državni praznik, pročitajte što je iz ratnog Vukovara napisao naš legendarni ratni izvjestitelj, vukovarski heroj Siniša Glavašević. Na poveznici možete pročitati njegove Priče iz Vukovara, koje su ujedno lektrira za učenike 7. razreda. 

https://view.genial.ly/5f854fdbb925a10d68ce7338/interactive-image-interactive-image

 

Među najljepšima u Hrvatskoj

     Knjižnica naše škole predstavljena je na virtualnoj izložbi u sklopu 11. Okruglog stola za školske knjižnice kao  svijetli primjer među školskim knjižnicama. Okrugli stol održan je 5. listopada 2020. godine putem Zooma, a sudjelovali su brojni predavači i izlagači primjera dobre prakse na temu "Prostor i oprema školske knjižnice".

  Prethodno su knjižničari iz cijele Hrvatske mogli slati fotografije svojih školskih knjižnica, a budući da je naša knjižnica privlačna i učenicima i učiteljima, vaša knjižničarka iskoristila je priliku za pokazati je ostalima. Tako je naša knjižnica našla svoje mjesto u prigodnom filmu među najljepšim školskim knjižnicama u Hrvatskoj. https://adobe.ly/2GDGBUz

Cilj izložbe bio je pokazati posebnosti svake pojedine knjižnice, bilo osnovnoškolske ili srednjoškolske, budući da je upravo knjižnica često najljepši prostor u školi koji okuplja učenike te ih privlači na čitanje, učenje ili jednostavno na druženje. Naša knjižnica to najbolje potvrđuje, zato jedva čekamo da epidemiološke mjere dopuste zajednička druženja u našoj knjižnici!

 

Prvi put u knjižnici

     Školska knjižnica naše škole postala je u utorak 29. rujna 2020. godine bogatija za 19 novih članova, učenika prvog razreda. Prvašići su prvi put posjetili školsku knjižnicu gdje ih je dočekala knjižničarka koja ih je upoznala s pravilima ponašanja u knjižnici.

     Školska knjižnica otvorila je širom svoja vrata kako bi primila nove članove. Svoje prvašiće u knjižnicu je dopratila učiteljica Valentina Grabar, a članske iskaznice uručila im je knjižničarka Ivana Nogić koja ih je ukratko upoznala s prostorom knjižnice, knjigama koje ih očekuju, ali i pravilima koje kao članovi knjižnice moraju poštovati. Prvašići su najprije pažljivo slušali priču „Miš u knjižnici“, a potom svečano obećali da će poštivati sva dogovorena pravila te da će biti dobri i pažljivi čitači. Odmah su krenuli na crtanje svega što su vidjeli u knjižnici, a najbolje radove darovali su knjižničarki za izložbu u knjižnici.

 

Jana Horvatić najbolja čitačica škole

    Titula najboljeg čitača, tj. čitačice naše škole za prošlu školsku godinu pripala je učenici 2. razreda Jani Horvatić koja je od rujna do lipnja 2020. u školskoj knjižnici posudila gotovo četrdeset naslova!

    Jana je pročitala sve knjige s lektirnog popisa za 2. razred te je, što se čitanja tiče, već ušla u treći razred. Za svoj trud i ljubav prema čitanju, uz pohvalnicu, nagrađena je prigodnim poklonom, a čeka je i dodjela nagrade za najbolje čitače Varaždinske županije.

Velike čestitke svim čitačima naše škole za uložen trud i ljubav prema knjigama i čitanju, bilo tiskanih bilo online knjiga!

 Vaša knjižničarka Ivana Nogić!

Dragi moji čitači,

   ako otvorite niže navedenu poveznicu, možete čuti i vidjeti našu poznatu književnicu Željku Horvat-Vukelja iz njezinog doma, mjesta gdje nastaju njezine priče koje na osobit i jedinstven način priča svima nama. Vjerujem da će vam se svidjeti!

https://www.skolskiportal.hr/kolumne/zeljkine-price-za-mali-odmor-1/

 

 

Nastavlja se projekt „Naša mala knjižnica“

     Projekt "Naša mala knjižnica" nastavlja se i u školskoj godini 2020./21. jer su svi sudionici izrazili veliko zadovoljstvo prošlogodišnjim sudjelovanjem u projektu. Ovogodišnji nositelji su učenici 1. razreda sa svojom učiteljicom Valentinom Grabar te knjižničarka Ivana Nogić kao školski koordinator projekta.

Projekt su započeli podjelom projektnih knjižica i prvim zajedničkim čitanjem u Mjesecu hrvatske knjige, točnije 27. listopada 2020. godine. Prvašići su upoznali znatiželjnog dječaka Petra, kojeg svi od milja zovu Pe, u slikovnici Silvije Šesto Pe pita o nebu... Nakon što su učitelica i knjižničarka pročitale slikovnicu i sami su, baš poput Pea, bili puni pitanja.

Prošle godine sudjelovali su učenici 4. razreda koji su uspješno odradili sve planirane aktivnosti:

  • uredili su Čitateljski kutić u školskoj knjižnici, gdje i inače vrlo rado čitaju i druže se, te su tu već uspjeli pročitati većinu djela iz projekta, a prijavili su ga i na nagradni natječaj

  • nakon čitanja igrokaza iz knjige Nade Horvat „Brljibanovo kazalište“, prikazali su neke igrokaze u obliku stripa, a neke su i odglumili

 

  • nakon čitanja priča Jane Bauer „Ding dong priče“ nacrtali su najzanimljivije dijelove priče „Vještica“

  • nakon čitanja priče Branke Žodan „Sjeverac dječarac i patka selica, učenici su riješili zadatke iz kreativne knjižice te prema uputama napisali pjesme u 5 koraka koje su poslali na nagradni natječaj, kao i najbolje likovne radova na kojima su oslikali glavne likove iz priče.

 

     Svoje radove učenici su redovito izlagali u čitateljskom kutiću kako bi i ostale učenike potaknuli na čitanje ovih odličnih djela.

    Na kraju projekta nagrađeni su najuspješniji sudionici projekta, među kojima se našlo i troje naših učenika (nagrada za najuspješnije stihovesmiley), a svi ostali učenici primili su diplome i prigodne darove.

     Objave radova poslanih na nagradni natječaj NMK:

https://nasamalaknjiznica.org/?s=o%C5%A1+ljube%C5%A1%C4%87ica

     Kroz projekt se promoviraju kvalitetne knjige domaćih i stranih autora, a sudionici projekta navedene ciljeve ostvaruju tijekom školske godine na satovima čitanja u školskoj knjižnici, nakon čega uvijek slijedi interpretacija i kreativno izražavanje.

 

KULTURNA I JAVNA DJELATNOST ŠKOLSKE KNJIŽNICE TIJEKOM RADA NA DALJINU

     Dragi moji čitači, pozivam vas da otvorite sljedeću poveznicu i prisjetite se što smo sve radili prošle školske godine tijekom nastave na daljinu. Možda dobijete neke nove i kreativne ideje za ovogodišnje aktivnosti!

https://read.bookcreator.com/5u7UNJkJyAb7Rta3bFXIgTRHLVs2/HAkC8je4RDmdwu0ZviFMTQ

 

Kako korisno provesti svoje slobodno vrijeme kod kuće

  Pozivam vas da zavirite u brojne besplatne izvore na kojima se možete zabaviti, čitati, uživati u umjetnosti, naučiti nešto novo, virtualno putovati i posjetiti brojne muzeje, galerije, knjižnice, kazališta, nacionalne parkove...

https://sites.google.com/view/ostajem-doma/po%C4%8Detna-stranica

SAVJETI I POMOĆ

Kratke vježbe mindfulnessa za djecu za prepoznavanje i kontrolu neugodnih osjećaja i ponašanja

Ovdje možete preuzeti brošuru “Mindfulness – kratke vježbe za djecu” koju su za vas pripremile stručnjakinje Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba: “Mindfulness – kratke vježbe za djecu”(PDF).

Ne guglajte - pitajte knjižničare!

Na upite odgovaraju diplomirani knjižničari na temelju pretraživanja fondova knjižnica uključenih u projekt, dostupnih baza podataka i interneta.

Pitajte knjižničare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  A. de Saint-Exupery Mali princ.pdf
 Balog, Zvonimir. Nevidljiva Iva.pdf
 Bozicna bajka.pdf
 Bozicni ukrasi 1. r..pdf
 Brajko Livakovic, Maja. Kad pobijedi ljubav.pdf
 Bruckner, Karl. Sadako hoce zivjeti.pdf
 Dragutin Tadijanovic.ppt
 ezop basnee.pdf
 Ezop BILJESKA O PISCU.doc
 G. Vitez. Izabrane pjesme PDF.pdf
 Hemingway, Ernest. Starac i more.pdf
 Horvat-Vukelja, Zeljka. Slikoprice.pdf
 Kishon, Ephraim. Kod kuce je najgore.pdf
 Mandic, Milena. Pokajnik.pdf
 Matosec, Milivoj. Strah u ulici lipa.pdf
 Matosec, Milivoj. Tiki trazi neznanca.pdf
 M. Lovrak Vlak u snijegu.pdf
 Pavlicic, Pavao. Zeleni tigar.pdf
 Pilic, Sanja. O mamama sve najbolje.pdf
 POPIS E-lektire OS Ljubescica.docx
 Primorac, Branka. Ljubavni slucaj macka Joje.pdf
 Projekt Nasa mala knjiznica.docx
 Pulic, Nikola. Kljucic oko vrata.pdf
 Senoa, August. Prosjak Luka.pdf
 Simunovic, Dinko. Izabrane pripovijesti (Duga. Alkar).pdf
 S. Junakovic Dome, slatki dome.pdf
 Slavko Kolar - Breza.pdf
 Usmene narodne price.pdf


LOGO ŠKOLE
ONline nastava
e-Dnevnik

Individualni razgovori

  Školska godina 2019./20.

CARNET WEBMAIL

natjecanja

Donacije

Predavanja

 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Kalendar za šk. g. 2020./21.
SOS 112

Arhiva vijesti
CMS za škole logo
Osnovna škola Ljubešćica / Zagrebačka 22, HR-42222 Ljubeščica / os-ljubescica.skole.hr / ured@os-ljubescica.skole.hr
preskoči na navigaciju