Kako bismo podsjetili naše školarce na važnost očuvanja zdravlja i stvaranje pravilnih prehrambenih navika od rane dobi, Škola se i ove godine priključila obilježavanju Tjedna školskog doručka. Od 14. do 18. listopada svi učenici sudjelovali su u raznim edukativnim i zabavnim aktivnostima te tako proslavili 5. rođendan Tjedna školskog doručka pod sloganom „Doručak za 5“.
https://sway.cloud.microsoft/y2Oiz2HTWIflRzNR?ref=Link
Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuo je projekt Tjedan školskog doručka u sklopu nacionalnog programa „Živjeti zdravo“. Kroz radionice i predavanja istakla se važnost pripreme i konzumacije doručka te usvajanje zdravih prehrambenih navika.
Većina nas zna da je doručak najvažniji obrok u danu, no dobro nam dođe podsjetnik od čega se sve sastoji zdravi doručak. Ove godine naglasak je stavljen na voće i povrće. Istaknuli smo da je za pravilnu prehranu potrebno pojesti najmanje pet porcija različitog voća i/ili povrća.
Kroz radionice za učenike nižih razreda i zajedničko predavanje za učenike viših razreda priključili smo se zabavnom petodnevnom školskom izazovu koji je osmislila i pripremila pedagoginja, u suradnji s našim kuharicama, knjižničarkom i razrednim učiteljicama. Tjedan školskog doručka započeo je anketom o omiljenom voću i povrću u kojoj su sudjelovali svi učenici. Anketa je otkrila da naši učenici najviše vole jabuke, jagode i banane, a od povrća lubenice, mrkvu i krumpir.
Nastavak ankete bila je radionica 1. razreda čiji je zadatak bio bolje upoznati važnost voća i povrća u svakodnevnom obroku te nacrtati svoje omiljeno voće ili povrće.
U 2. razredu ponovili smo piramidu prehrane te dali supermoći svojom omiljenom voću ili povrću.
Navodeći svoj omiljeni doručak, učenici 3. razreda ponovili su zašto je važno jesti raznoliko te kako svaki dan trebamo obavezno pojesti voće i povrće.
Kroz rad u paru, učenici 4. razreda osmislili su petodnevni jelovnik koji uključuje najmanje 5 voća i/ili povrća kroz sve dnevne obroke. Radionica je završila kreativnim slaganjem voćne salate i voćnih ražnjića gdje su imali priliku pokazati svoja kulinarska umijeća.
Za sve učenike pripremljeni su smoothiji koji su sadržavali zanimljive voćne, ali i povrtne kombinacije. Moramo priznati da su se neki iznenadili koliko povrće može biti ukusno u napitku. Tu su bili i zdravi namazi od meda i maslaca i humus s bučinim sjemenkama, namazani na kruh i rižine/kukuruzne krekere kao primjer nutritivno vrijedne, a zdrave grickalice.
Viši razredi sudjelovali su u interaktivnom predavanju o pravilnoj prehrani koje je održala pedagoginja. Kako bi provjerili naučeno, učenicima je pripremljen interaktivni kviz u kojem su pokazali odlično znanje.
Osmislili smo i Masterchef izazov za naše učenike uz pomoć naših vrijednih kuharica koje su pripremile tajanstveni kolač. Nakon degustacije, svaki razred morao je osmisliti ime za kolač te nabrojati sve sastojke koji su korišteni u pripremi. Žiri nije imao nimalo lak zadatak, no nakon zbrajanja bodova dobili smo i pobjednike – učenike 8. razreda. Učenici su za nagradu dobili pravo da se po njihovom prijedlogu nazove misteriozni kolač – tako su nastale JESENSKE KOCKE koje će biti uvrštene u ovogodišnji školski jelovnik.
Veselimo se ponovnoj degustaciji!
Upoznavanjem novih okusa i namirnica razvijamo svoje supermoći! Stoga jedite zdravo, raznoliko i redovito jer u zdravom tijelu živi zdrav duh, ali i uspješan učenik!