preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljubešćica

Savjeti za roditelje

Poštovani roditelji!

Jedno od područja suradnje stručnih suradnika s roditeljima jest i pružanje raznih obavijesti putem web stranice škole. Stoga ćemo Vam ovim putem svaki tjedan donositi savjete i zanimljive aktivnosti. Smatramo kako su roditelji naši partneri i prijatelji te da je naš zajednički cilj uzajamnim odgojem, suradnjom i komunikacijom olakšati školovanje djece te im omogućiti što sretnije, mirnije i zdravije djetinjstvo. Pošto smo na neki način primorani ostati kod kuće s obzirom na situaciju COVID-19, donosimo Vam savjete za kvalitetno provođenje slobodnog vremena s obitelji.

Slobodno vrijeme ima odgojno-obrazovni utjecaj na djecu i mlade. Aktivnosti koje biraju utječu na razvoj njihovih vještina, stavova i znanja. S obzirom na odgojno-obrazovni aspekt provođenja slobodnog vremena, u nastavku Vam predlažemo:

RAZGOVARAJTE SA SVOJOM DJECOM

Kad god pronađete vremena iskoristite ga za kvalitetan i iskren razgovor s djetetom. Govorite o sebi i svom danu, ali sjetite se poslušati što dijete ima za reći. Ukoliko svakodnevno postavljamo djeci ista pitanja, dobit ćemo uglavnom iste odgovore i to, najčešće, onakve kakve želimo čuti. Dopustite djeci da govore o sebi, o tome što vole, o svojim brigama i uključite jedni druge u svoje aktivnosti.

STVORITE VRIJEME ZA IGRU

• Zaigrajte s cijelom obitelji neku od društvenih igara (Čovječe ne ljuti se, karte, Pictionary, Memory, Monopoly) koje su vrlo vrijedne jer razvijaju mišljenje, pažnju, pamćenje i zaključivanje, ali i poštivanje pravila jer se uvažavaju drugi igrači te se dijete uči vladati vlastitim emocijama.

• Govornim igrama osim razvoja govora i bogaćenja rječnika, razvija se zaključivanje i pamćenje te koncentracija (Slovo, na slovo, Kaladont, Zamislio sam životinju, Pantomima itd.)

• Održite obiteljsko natjecanje u pjevanju, plesanju ili pantomimi. Pobjednik može izabrati, od nekoliko ponuđenih aktivnosti, jednu po svojoj želji za sljedeći dan.

• Izradite obiteljski plakat (kolaž). Zajedno izaberite najdraže slike s rođendana, proslava, svakodnevnog života, ukrasite, napišite datum te izradite kolaž i ovjekovječite zajedničke trenutke.

ČITAJTE ZAJEDNO

Čitajte, razgovarajte o pročitanom, prepričavajte priče, igrajte se pričama; izmislite novi završetak, ispričajte bajku u današnjem vremenu. Odredite vrijeme za čitanje (npr. vrijeme prije spavanja) i uživajte u prisnosti koja se na taj način postiže između Vas i Vašeg djeteta. Dogovorite se unutar obitelji i neka se roditelji izmjenjuju u čitanju. Također, cijela obitelj može uzeti 1 sat obiteljskog čitanja (svi članovi obitelji u isto vrijeme čitaju svaki svoju knjigu, novine ili časopise, a na kraju porazgovaraju o pročitanom). Ove aktivnosti razvijaju interes za čitanjem, stimuliraju razvoj govora, jezika, pomažu povećanju pažnje, koncentracije i znatiželje.

ZAJEDNIČKI KUĆANSKI POSLOVI

Kućanski poslovi su vrlo produktivan način za podučavanje odgovornosti kod djece. Ti poslovi trebaju biti u skladu s djetetovim uzrastom. Možete zamoliti dijete da vam pomogne u pripremi ručka, kolača, ukrasiti stan za blagdane, izraditi različite predmete, usisati hodnik… Ove aktivnosti omogućuju da djecu podučimo odgovornosti, ali i razvijaju bolju komunikaciju i timski rad.

OBITELJSKI HOBI

Obiteljski hobi odličan je za provođenje slobodnog vremena: to može biti kuhanje, vrtlarstvo, glazba, ples, sport, izrađivanje predmeta…

Sport kod kuće

Zajedničke tjelesne aktivnosti važne su za razvoj djeteta, jer ne samo da jačaju tijelo već pomažu u izgrađivanju ličnosti, povećavaju motivaciju i upornost.

Gledanje filmova

Pogledajte zajedno obiteljski film. Analizirajte pogledano, razgovarajte o situacijama u filmu, kako biste vi postupili u toj situaciji, pitajte svoje dijete kako bi ono postupilo. Donesite zajednički zaključak filma i pouku dana.

Sretno Vam bilo, ne zaboravite se opustiti i odmoriti te budite zdravi!

Patricia Lacković, stručni suradnik pedagog,

magistar pedagogije i portugalskog jezika i književnosti

 

Priloženi dokumenti:
SLOBODNO VRIJEME.pptx


LOGO ŠKOLE
ONline nastava
e-Dnevnik

Individualni razgovori

  Školska godina 2019./20.

CARNET WEBMAIL

natjecanja

Donacije

Predavanja

 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Kalendar za šk. g. 2020./21.
SOS 112

Arhiva vijesti
CMS za škole logo
Osnovna škola Ljubešćica / Zagrebačka 22, HR-42222 Ljubeščica / os-ljubescica.skole.hr / ured@os-ljubescica.skole.hr
preskoči na navigaciju