preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljubešćica

Savjeti za roditelje

Poštovani roditelji!

Jedno od područja suradnje stručnih suradnika s roditeljima jest i pružanje raznih obavijesti putem web stranice škole. Stoga ćemo Vam ovim putem svaki tjedan donositi savjete i zanimljive aktivnosti. Smatramo kako su roditelji naši partneri i prijatelji te da je naš zajednički cilj uzajamnim odgojem, suradnjom i komunikacijom olakšati školovanje djece te im omogućiti što sretnije, mirnije i zdravije djetinjstvo. Pošto smo na neki način primorani ostati kod kuće s obzirom na situaciju COVID-19, donosimo Vam savjete za kvalitetno provođenje slobodnog vremena s obitelji.

Slobodno vrijeme ima odgojno-obrazovni utjecaj na djecu i mlade. Aktivnosti koje biraju utječu na razvoj njihovih vještina, stavova i znanja. S obzirom na odgojno-obrazovni aspekt provođenja slobodnog vremena, u nastavku Vam predlažemo:

RAZGOVARAJTE SA SVOJOM DJECOM

Kad god pronađete vremena iskoristite ga za kvalitetan i iskren razgovor s djetetom. Govorite o sebi i svom danu, ali sjetite se poslušati što dijete ima za reći. Ukoliko svakodnevno postavljamo djeci ista pitanja, dobit ćemo uglavnom iste odgovore i to, najčešće, onakve kakve želimo čuti. Dopustite djeci da govore o sebi, o tome što vole, o svojim brigama i uključite jedni druge u svoje aktivnosti.

STVORITE VRIJEME ZA IGRU

• Zaigrajte s cijelom obitelji neku od društvenih igara (Čovječe ne ljuti se, karte, Pictionary, Memory, Monopoly) koje su vrlo vrijedne jer razvijaju mišljenje, pažnju, pamćenje i zaključivanje, ali i poštivanje pravila jer se uvažavaju drugi igrači te se dijete uči vladati vlastitim emocijama.

• Govornim igrama osim razvoja govora i bogaćenja rječnika, razvija se zaključivanje i pamćenje te koncentracija (Slovo, na slovo, Kaladont, Zamislio sam životinju, Pantomima itd.)

• Održite obiteljsko natjecanje u pjevanju, plesanju ili pantomimi. Pobjednik može izabrati, od nekoliko ponuđenih aktivnosti, jednu po svojoj želji za sljedeći dan.

• Izradite obiteljski plakat (kolaž). Zajedno izaberite najdraže slike s rođendana, proslava, svakodnevnog života, ukrasite, napišite datum te izradite kolaž i ovjekovječite zajedničke trenutke.

ČITAJTE ZAJEDNO

Čitajte, razgovarajte o pročitanom, prepričavajte priče, igrajte se pričama; izmislite novi završetak, ispričajte bajku u današnjem vremenu. Odredite vrijeme za čitanje (npr. vrijeme prije spavanja) i uživajte u prisnosti koja se na taj način postiže između Vas i Vašeg djeteta. Dogovorite se unutar obitelji i neka se roditelji izmjenjuju u čitanju. Također, cijela obitelj može uzeti 1 sat obiteljskog čitanja (svi članovi obitelji u isto vrijeme čitaju svaki svoju knjigu, novine ili časopise, a na kraju porazgovaraju o pročitanom). Ove aktivnosti razvijaju interes za čitanjem, stimuliraju razvoj govora, jezika, pomažu povećanju pažnje, koncentracije i znatiželje.

ZAJEDNIČKI KUĆANSKI POSLOVI

Kućanski poslovi su vrlo produktivan način za podučavanje odgovornosti kod djece. Ti poslovi trebaju biti u skladu s djetetovim uzrastom. Možete zamoliti dijete da vam pomogne u pripremi ručka, kolača, ukrasiti stan za blagdane, izraditi različite predmete, usisati hodnik… Ove aktivnosti omogućuju da djecu podučimo odgovornosti, ali i razvijaju bolju komunikaciju i timski rad.

OBITELJSKI HOBI

Obiteljski hobi odličan je za provođenje slobodnog vremena: to može biti kuhanje, vrtlarstvo, glazba, ples, sport, izrađivanje predmeta…

Sport kod kuće

Zajedničke tjelesne aktivnosti važne su za razvoj djeteta, jer ne samo da jačaju tijelo već pomažu u izgrađivanju ličnosti, povećavaju motivaciju i upornost.

Gledanje filmova

Pogledajte zajedno obiteljski film. Analizirajte pogledano, razgovarajte o situacijama u filmu, kako biste vi postupili u toj situaciji, pitajte svoje dijete kako bi ono postupilo. Donesite zajednički zaključak filma i pouku dana.

Sretno Vam bilo, ne zaboravite se opustiti i odmoriti te budite zdravi!

Patricia Lacković, stručni suradnik pedagog,

magistar pedagogije i portugalskog jezika i književnosti

 

Priloženi dokumenti:
SLOBODNO VRIJEME.pptx


Obavijest učenicima 8. razreda

Poštovani roditelji, dragi učenici 8. razreda,

     polako se približava kraj vašeg osnovnoškolskog obrazovanja, a time i vrijeme upisa u srednju školu. Kampanja za upis u srednju školu ove godine neće biti kao što je bila do sada, već će se, do daljnjega, sve odvijati online. Mi ćemo se potruditi da na vrijeme dobijete sve informacije koje bi vam mogle olakšati izbor i upis u željenu srednju školu. Sve informacije objavljivat ćemo u vašem virtualnom razredu 8. razreda u aplikaciji Yammer, kao i na stranici Škole, onako kako će nam škole slati materijale.

Anketa za roditelje

Anketni upitnik za roditelje, koji su zainteresirani za pohađanje ...

Poštovani roditelji, molimo Vas da pristupite donjem linku i ispunite kratku anketu

https://forms.gle/CjyeZqL5a2j3TjMTA

Svima se unaprijed zahvaljujemo!

 

Rezultati ankete

 

Kutak za roditelje

(Kliknite na sliku)

e-Dnevnik

Individualni razgovori

  Školska godina 2019./20.

CARNET WEBMAIL

natjecanja

Donacije

Predavanja

 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

SOS 112

Arhiva vijesti
CMS za škole logo
Osnovna škola Ljubešćica / Zagrebačka 22, HR-42222 Ljubeščica / os-ljubescica.skole.hr / ured@os-ljubescica.skole.hr
preskoči na navigaciju